Над 50% от домакинствата у нас живеят в мизерия 30.04 | 11:38

Около 3,8 милиона българи оцеляват с месечен доход до 360 лв.

От iNews.bg

Повече от половината домакинства у нас живеят в недоимък и силно орязани разходи за издръжка. Над 50% от семействата разполагат с 64% от необходимите средства за нормален живот. Това са около 3,8 милиона българи, принудени да оцеляват със средства до размера на минималната работна заплата от 360 лв.

Това съобщи по БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНС. Тя посочи, че се наблюдава увеличение на броя на хората, които живеят под необходимия праг за издръжка.

2247 лв. струваше издръжката на едно 4-членно домакинство в България – от двама възрастни и две деца към края на 2014 г., сочи анализ на института от края на януари. Към момента тази сума е нараснала на 2253 лв. месечно, показва редовното наблюдение на КНСБ на потребителските цени и издръжката за живот за първото тримесечие на тази година.

Това са парите, необходими за покриване на минималните задължителни разходи за образование, здравеопазване, относително здравословна храна и битови сметки за жилището. В сравнение с предходното тримесечие издръжката на живот е нараснала с 0.5%, а на годишна база се наблюдава задържане на нейната стойност.

От хранителните продукти най-много са поскъпнали зеленчуците - със 17%. Цената на марулята се е увеличила с 46% спрямо същия период на миналата година, а на зелето - с 65%.

Намаление на цените се наблюдава при месните и млечните продукти, както и при захарните изделия.

От КНСБ отчитат нарастване на средната работна заплата в някои икономически дейности през 2014 г. - това са хотелиерството и ресторантьорството - с ръст от 18.4% и ремонтът на автомобили - с ръст от 10.5%.

В същото време обаче се е увеличил и броят на хората, които са наети на пълен работен ден срещу минимална заплата. През 2014 г. те са били 11.6% от всички наети у нас. В областите Монтана, Видин и Търговище работещите на минимална заплата са над 20% от всички наети лица.

 

 

Водещи

Най-четени