Над 60 хил. първолаци тръгват на училище от тази есен 06.09 | 13:26

17 училища са закрити през годината

От Елица Елефтерова

От тази есен на училище ще тръгнат поне 63 596 първокласници в 3268 паралелки. Толкова деца са се записали до 1 септември, но директорите очакват още, защото записването продължава. От всички първолаци 50 834 деца ще бъдат включени в 2677 полуинтернатни групи.

5-годишните, чиито родители са заявили желание да бъдат записани, са 46 017 в 1875 подготвителни групи в детските градини и в училищата, съобщава в. "24 часа". 6-годишните пък са 46 231 в 1935 групи. В 2100 смесени групи до 1 септември са записани 31 317 деца.

От тази година ще има целодневна организация на учебния ден и за децата от 4-и клас. От полза е да бъдат по-дълго време в своята среда, сред своите приятели и да се занимават с дейности, които им доставят удоволствие, обясни Лазар Додев. 

Така по-лесно щели да се самоподготвят за следващия учебен ден, както и да спортуват. Само за 4-и клас по цял ден в клас са предвидени между 15 и 17 млн. лв. Проектът е целодневната организация на учебния ден постепенно да влезе в сила за учениците от 1-и до 8-и клас.

Кога ще са ваканциите

През настоящата учебна година учениците ще се радват на 44 дни ваканция. Почивката е с 2 дни повече от миналата учебна година. Официално ваканциите са 4 - есенна, коледна, зимна (междусрочна) и пролетна, но с почивките по Великден и 1 и 6 май стават 6. Зимната почивка ще съвпада с междусрочната.

В бройката на ваканционните дни са включени и дните, в които се провеждат изпитите от националното външно оценяване и матурите, съобщи Лазар Додев, шеф на дирекцията за организация, контрол и инспектиране в министерството на образованието.

Предвидено е зимната ваканция да бъде от 24 декември, но в министерството обмислят да дадат още няколко дни на децата и тя да започне от 21 декември, като 23-и ще се отучва на 14-и декември.

Началото на втория срок е на 5 февруари.  Краят му, за който отсега мечтаят много деца, за 12-класниците ще е на 15 май. Първокласниците приключват на 22 май. Учениците от 2-и до 4-и клас, както и по-големите от 9-и до 11-и клас ще учат до 30 юни.

Краят на учебната година е съобразен с броя на учебните седмици, които трябва да минат всички. Те са най-много за гимназистите от 9-и до 11-и клас - 18 седмици.

17 училища са закрити през годината

В 173 училища в страната има само до 40 деца, показва анализ. През учебната 2012/2013 г. са закрити 17 училища, преобразувани са 3 училища, а преобразувани чрез сливане са други 8 училища. Безплатен превоз е бил организиран за 62 725 деца. 52 477 са пътуващите към средищните училища.

Такива са някои от защитените училища в Кърджалийска, Смолянска и Благоевградска област. Най-много (804) са с между 41 и 80 ученици. Само 5 училища са с над 1500. Сред тях са софийските 31-а, 32-а и 18-а гимназия, съобщава в."24 часа".

Най-много са училищата в столицата - 300. 204 са в Пловдив, 142 в Бургас и 129 във Варна. Най-малко са във Видин и Габрово - съответно 38 и 40. Има тенденция за намаляване на напусналите ученици през последните години. Ако през 2012/2013 г. броят им е 3844 деца, то през 2008/2009 отпадналите са били 8546 ученици.

Средищните училища

Средищните училища в страната са 793. В тях се обучават ученици от малките населени места, където няма училища. В момента в министерството се събират предложения на кметовете по заявка на общинските съвети за откриването на още такива училища.

За тях се осигуряват допълнителни работни места за учителите, оборудват се стаи за дейности по интереси, предоставят се учебни помагала, мебели. В средищните училища ще се поемат част от средствата за обедното хранене. Акцент в дейността на министерството тази година ще е работата за намаляване на броя на напусналите ученици. Амбиция на експертите е също подобряване на резултатите на националното външно оценяване и на матурите.

Сред другите приоритети за новата учебна година са усвояването на българския език като официален и подпомагане на семействата (осигуряване на транспорт, безплатна закуска по програмата "Топло мляко" и др.). Ще се прави и образователна карта по региони. Изучаваните професии ще са ориентирани към икономиката на определения район в страната.

Възрожденец за патрон

Всеки клас ще може да си избере възрожденец за патрон. Няма да е задължително, но ще е пожелателно. В занятията по интереси, в учебните часове и в клубовете учениците ще се занимават с неговата биография, приноса му за историята на България. Досега по този проект са работили само в определени региони, вече ще влезе в сила за цялата страна, решиха от министерството на образованието.

Хубавото е, че децата ще обвържат делата на възрожденците с процесите на историята, обясниха експерти. Ще посещават родните места и музеите на своите патрони. Покрай великите личности, които са избрали за свой патрон, ще се запознаят с делата и приноса на други личности от историята.

Всъщност истинската цел на ведомството на проф. Анелия Клисарова е възпитание на децата в родолюбие. Това щяло да бъде само от полза за малките. Учителите, които се занимават с тези занятия, ще получават допълнителни средства.

 

Водещи

Най-четени