Над 64 000 първокласници трепетно очакват първия звънец 11.09 | 20:10

"Наръчник за родители на първокласници" ще помага в отглеждането на малките ученици

От Теодора Кокаланова

Предстоящият понеделник ще се превърне в едно от най-важните събития в живота на над 64 000 първокласници. Точният им брой по традиция ще стане ясен към края на септември. Дългоочакваният празник предизвиква трепет и вълнение не само у малчуганите, но и у техните родители. Цяло изпитание за тях е не само подготовката, но и последващият учебен процес на децата. 

Полезна информация за дневния режим на първокласниците, за предимствата и недостатъците на училищната занималня, за учебниците и за ученическите раници е публикувана в шестото издание на "Наръчник за родители на първокласници" на асоциация "Родители", което беше пред директори и учители от столични училища. 

Учебниците за първи клас са безплатни и техните деца ще получат в първия учебен ден буквар, читанка, учебници по математика, роден край, музика, изобразително изкуство, домашен бит и техника, и задължителните учебни тетрадки към тях. Освен учебниците, учителите използват обаче за подготовката на учениците и допълнителни помагала, които се купуват от родителите.

От асоциация "Родители" посочват, че идеалният вариант е за всеки първокласник да има шкафче в училище, в което да може да оставя учебниците си. В наръчника се обяснява на родителите как да направят най-добър избор на ученическа раница за своето дете.

Раницата за първокласниците, заедно със съдържанието в нея, не бива да превишава 10-15% от теглото на детето, или ако ученикът тежи около 25 килограма, пълната раница не трябва да е по-тежка от три-четири килограма. Желателно е също раницата да има поне две прегради - за учебниците и за всичко останало - спортна екипировка и храна. Трябва да има и външни джобове - за шишето с вода.

С колко джобни пари да разполагат на ден първокласниците е друга интересна тема в наръчника. За нея има седем полезни съвета. Първият от тях препоръчва на родителите да обяснят на своите деца какви са правилата за използването на джобните пари в училище.

Авторите на наръчника съветват родителите на учениците от първи клас заедно с тях да направят списък на "вредните и на забранените неща". В раздела за мобилните телефони и таблетите се препоръчва на родителите да купят на своя първокласник възможно най-евтиния модел на телефон, защото никой не може да гарантира, че той няма да бъде откраднат или изгубен в училище. 

"През тази година тиражът на наръчника е 35 000, като над 20 000 броя от него вече са разпространени в училищата и продължават да се получават заявки за него", отбеляза Цвета Брестничка от асоциацията. Тя добави, че наръчникът се получава само след заявка от училищата. 

Водещи

Най-четени