Над 8000 подкрепиха спасяването на Мадарския конник 01.06 | 17:24

Събитието бе кулминацията на кампанията „Ние обичаме България“ на BILLA

От iNews.bg

Грандиозният благотворителен концерт "Ние обичаме България" 2017 в подкрепа на Мадарския конник събра над 8000 българи в зала "Арена Армеец". Валя Балканска и Петър Янев, Силвия Кацарова, Теди Кацарова, D2, 100 кила, Орлин Павлов, Панайот Панайотов, 100 каба гайди, ансамбъл "Българе", Преслава, Десислава, Славка Калчева и Ивелина Колева припознаха каузата за опазване на културно-историческото ни наследство и зарадваха с изпълненията си многохилядната публика.

Концертът бе кулминацията на второто издание на дългосрочната национална кампания на BILLA "Ние обичаме България". Инициативата цели осигуряването на финансова помощ за реставрацията и поддръжката на значими паметници на културата, част от Стоте национални туристически обекта на България. Всички средства, събрани от продадени билети за благотворителния концерт, ще бъдат дарени за облагородяването на Националния историко-археологически резерват "Мадара", където се намира Мадарският конник, и за превръщането на района в атрактивна туристическа дестинация.

Грандиозният спектакъл зарадва публиката с най-обичаните фолклорни, поп, рок и хип-хоп хитове. Концертът беше открит от внушителното изпълнение на 100 каба гайди, което истински развълнува зрителите. Сред основните акценти в програмата бяха българските народни танци. Стотици българи се хванаха за ръце и играха заедно хоро на любими фолклорни песни. Спектакълът беше закрит с космическото изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев на "Излел е Дельо хайдутин", което изправи цялата зала на крака.

"Щастлив съм, че кампанията на BILLA "Ние обичаме България" успя да обедини толкова много хора. Това е доказателство, че българският дух е жив и че когато сме заедно, можем да постигнем много. Опазването на културно-историческото ни наследство е дълг както към предците ни, така и към бъдещите поколения. Сърдечно благодаря на всички, които подкрепиха каузата и доказаха, че истински обичат България", заяви Бойко Сачански, Управител на BILLA България.

Водещи на благотворителния концерт бяха актьорът Александър Кадиев и телевизионната журналистка Десислава Стоянова, които, както всички изпълнители, се включиха безвъзмездно в инициативата. Сред специалните гости на спектакъла в Арена Армеец бяха представители на държавните институции, бизнеса и дипломатическия корпус.

Кампанията "Ние обичаме България" се провежда с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта и Столична община. Инициативата стартира през 2016 г., когато за реставрацията на Паметника на свободата на връх Шипка бяха събрани близо 75 000 лв.

Водещи

Най-четени