Над 900 хил. лв. ще получи Ловеч за депонирането на софийския боклук 27.10 | 10:02

23 лв. за тон е цената заложена в договора, който ще подпишат кметовете на Ловеч и София

От Силвия Стоядинова

Ловеч ще получи 920 хил лв. за депонирането на 40-те хиляди тона софийски боклук, които ще приеме регионалното депо за неопасни битови отпадъци на Ловеч, Летница и Угърчин.

Това стана ясно след като кмета на града Минчо Казанджиев внесе в Общинския съвет проект на договор за приемане и депониране на твърди битови отпадъци, генерирани на територията на Столична община. Проектът ще бъде разгледан по време на общинската сесия на 28 октомври и според него общината ще получи средствата.

23 лв. за тон е цената, заложена в договора, който ще подпишат кметовете на Ловеч Минчо Казанджиев и на София - Йорданка Фандъкова. Предвижда се плащането да се извършва до пет работни дни след представяне на писмен доклад от страна на община Ловеч за депонираното количество битови отпадъци от предходния месец. В проекто-договора не е упоменато количеството боклуци, които ще трябва да приема регионалното депо.

Транспортирането на отпадъците до депото ще се извършвва само с пътни превозни средства, снабдени с подходящо оборудване против замърсяване на околната среда, или със специализирани автомобили, сочат клаузите в договора. Извозването трябва да се извършва по маршрут предварително съгласуван с община Ловеч.

В случай, че Ловеч откаже да приеме договорените отпадъци, дължи на Столична община разходите за транспортиране и депониране на натоварения отпадък от Ловеч до друго депо на територията на страната, както и размера на цената за съхранение на ден. Ако Столична община се забави с плащането, дължи лихва в размер на определения от БНБ лихвен процент плюс 10 пункта надбавка.

Договорът се прекратява с изчерпване на количеството от 40 хил. тона, но може да бъде прекратен и при неплащане на повече от три последователни месеца на цената за депонираното количество битови отпадъци.

Водещи

Най-четени