Над четвърт милион във вид на ваучери и пари "потичат" към Мизия 24.09 | 14:59

575 семейства ще получат ваучери, а 450, чиито домове са напълно разрушени, пари

От Теодора Кокаланова

Общо 575 домакинства в община Мизия, пострадали при наводнението в началото на август в града и село Крушовица, ще получат помощ във вид на ваучери от Международния дарителски фонд на Организацията на Червения кръст и на Червения полумесец.

Това съобщи Ирена Дахлева, председател на местния обществен съвет, който разпределя дарените средства. Ваучерите са предназначени само за закупуване на строителни материали, домакинска посуда и дезинфекционни и хигиенни материали.

Общата им сума за община Мизия е 173 420 лева, като ваучерите ще бъдат раздавани от областния съвет на Българския Червен кръст във Враца след разпределение на средствата от обществения съвет, предаде БТА. Готов е списъкът на пострадалите в Мизия и Крушовица, които ще получат парична помощ от Националната дарителска сметка към БЧК, съобщиха от обществения съвет.

В него са включени около 450 домакинства - повечето от които са загубили жилищата си в наводнението, както и такива, на които им предстои да бъдат или разрушени къщите им, защото са опасни, или да бъдат основно укрепени и ремонтирани, за да са годни за обитаване.

Общата сума на помощите, които трябва да бъдат разпределени е над 250 хиляди лева. Списъците ще бъдат поставени на видно място в общинската администрация в Мизия за евентуални възражение от хората, допълниха от обществения съвет. 

Водещи

Най-четени