Надежда за коледни добавки на пенсионерите 30.10 | 18:17

Финансовият министър внесе бюджета в парламента

От Ивелина Георгиева

Народното събрание ще предостави 12 милиона лева за запълване на дупките в бюджета до края на годината. Това стана ясно от председателят на парламента Михаил Миков, след като финансовият министър Петър Чобанов внесе проектобюджета за следващата година в Народното събрание.

"Знаем, че има проблеми държавата, знаем, че коланите се затягат, а сигурно ще има промени между първо и второ четене, с които ще се извършат някои фини промени", коментира Михов.

Според него Народното събрание ще постъпи солидарно с всички институции, чиито бюджети ще разполагат с по-малко средства.

Финансовият министър изрази надежда министерствата и ведомствата също да направят подходящ жест до края на тази година, така че да може да се изпълнят някои приоритети, за които средствата не достигат, като коледните добавки за пенсионерите, проблемите в здравеопазването и ресурсите, необходими за справяне със ситуацията с бежанците.

Той се надява, че пенсионерите ще могат да разчитат на коледни добавки през зимата. Чобанов отправи покана към Българския лекарски съюз за среща, на която да се обсъдят проблемите на здравеопазването.

"Чух обвиненията, че приличам много на своя предшественик, не мога да се съглася с това, тъй като наистина полагаме едни изключителни усилия да разрешим тази трудна ситуация, която се дължи на не добро бюджетиране и категорично ние няма да повтаряме", коментира Чобанов.

Финансовият министър определи бюджет 2014 като "възможен с оглед наследството, което получихме от предшественика му г-н Дянков".

По думите му това е бюджет на "размразяването, икономическия растеж и балансираното развитие на регионите с основни приоритети в областта на образованието, публичните инвестиции, грижата за общините и социалните измерения".

Водещи