Надежда за професията „учител“! Или пък не? 13.11 | 18:37

От 91 490 учители едва 5800 са млади, но синдикатите са обнадеждени

От Филипа Тодева

Увеличил се е броят на младите учители на възраст до 35 години. Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. По данни на СБУ, представени на конференцията "Предизвикателства и перспективи пред младите учители за адаптиране в училищна среда", младите преподаватели са вече 5800 от общо 91 490.

Според Такева обаче и сегашният брой на младите учители е изключително нисък, но тя припомни, че те са били 4000. Тя поясни, че се увеличават младите учители в училище заради, макар и малкото повишение на началната учителска заплата от 500 на 530 лева, както и защото през тази година много учители са се пенсионирали.

Такева отбеляза още, че при пенсиониране учителите вече получават осем брутни работни заплати.

Тя съобщи, че СБУ на отраслов съвет в МОН ще поиска промяна в постановление 86 на Министерския съвет за приема в педагогическите специалности. Трябва да се повиши изискването за бала на кандидат-студентите в тях, както и да се въведат и други критерии за кандидатстване. Няма да се ограничава приемането с оценки от матурите, но трябва да има някаква минимална оценка, каквато се изисква за лекарите и икономистите, обясни Янка Такева. Тя добави, че сега много студенти, които учат в педагогически специалности, но те влизат с нисък бал или с оценка от матурите.

В Стратегията за развитието на педагогическите кадри се предвижда учителската професия да стане регулирана професия, каквато е юридическата и лекарската, каза председателят на СБУ, допълва БТА.

При тези професии критериите за прием във висшите училища са по-високи, отбеляза Такева. По думите й затова ще трябва да се промени законодателството за прием в педагогическите специалности, въз основа на това, че учителската професия ще  стане регулирана.

Водещи

Най-четени