Надзирателите изпратиха на Цацчева „Приказка за стълбата“ 28.02 | 14:38

Нови протести направиха служителите в затворите с София и Бобов дол

От iNews.bg

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) изпрати "Приказка за стълбата” на Христо Смирненски до Министъра на правосъдието Цецка Цачева. Заедно с това тя получи и послание: "С надежда, че споделената "Приказка за стълбата" от Христо Смирненски ще пробуди съвестта Ви в седмицата, когато официално започна протестната ни кампания "Европа и за нас", въпреки че с бездействието си и цялостното поведение до момента демонстрирате, че отдавна сте преминали последното стъпало. Приемете този наш жест като пореден опит да Ви върнем към реалността, човечността и в пътя на справедливостта. Вярваме и се надяваме, че не сте изгубили безвъзвратно човешкото в себе си. Броим стъпалата, по които ще се изкачите като управляващи в обречен опит да Ви предпазим от синдрома описан в приказката. Отделете пет минути от ценното си време на политик, за да прочетете това произведение, а то казва много, всъщност всичко!"

Едновременно с това Синдиката внесе и искане до Министерство на правосъдието с четири въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Поставените въпроси са за общ брой служители на Централната администрация на Министерството на правосъдието, най-високите месечни брутни заплати, в т.ч. и на министъра на правосъдието, размера на изплатените бонуси на политическия кабинет в периода 1 януари – 31 декември 2017г. .

Тази сутрин надзиратели и служители на съдебна охрана се събраха в 8.00 ч. пред входа на Съдебната палата в София на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Те държаха в ръцете си послания, като "Министерство на правосъдието в лицето на своя министър генерира дискриминация и демонстрира безхаберие пред лицето на Европа" и "Г-н Борисов, стартовата заплата в ГДИН и ГД Охрана е 567 лв. Това не е ли срамно?"

В 9:00 ч. пред вратите на затвора за пореден път в израз на недоволство с лозунги и знамена застанаха и работещите в Бобовдолския затвор. Те коментираха, че ще протестират до решаване на проблемите, защото на обещания не вярват. До 10 март пред местата за лишаване от свобода ще има протести още пред затворите в Ловеч, Стара Загора, Варна и Пазарджик.

Българският лекарски съюз е поредната съсловна организация, след Съюз на съдиите в България, Асоциация на прокурорите в България, Синдикална федерация на служителите в МВР, Национален полицейски синдикат, КТ "Подкрепа", Синдикат на българските учители, Сдружение за обществена подкрепа - СОП, Независим полицейски синдикат на Р. Македония и Синдикат на затворническата полиция и администрация на Р. Македония, която се солидаризира с исканията на служителите в местата за лишаване от свобода.

В свое писмо до Синдикат на служителите в затворите в България от Българския лекарски съюз заявяват: "Български лекарски съюз изразява своята подкрепа и се присъединява към справедливите искания на Вашата организация. Ние, лекарите, осъзнаваме трудността, отговорността и рисковете, които носи Вашата професия. С притеснение отбелязваме и факта за хронично недофинансиране на сектори в държавата, които са неразделна част от националната сигурност на страната ни. Точно поради тежестта и отговорността на Вашите професионални задължения, апелираме държавните институции за адекватна държавна политика, за осъзнаване обществената значимост на Сектор "Сигурност" и незабавното изпълнение на справедливите искания на заетите служители", се казва още в документа, подписан от председателя на УС на БЛС - Венцислав Грозев.

Синдикат на служителите в затворите в България ще проведе нов протест на 10 март от 13:00 ч. Той ще е под надслов "Европа и за нас" и ще протече като митинг – шествие, което ще премине от площада пред Министерство на правосъдието през Министерство на финансите до сградата на Министерския съвет. Синдикат "Охрана" също ще участва с целия си капацитет от възможности в насрочената инициатива.

От Синдиката настояват за изравняване на заплатите на служителите на специализираните дирекции подчинени на министъра на правосъдието с тези в МВР още в рамките на настоящата година. Въпросът беше обсъден на поредица срещи с ръководството на Министерството на правосъдието но проблемът остава нерешен, а отговор на изпратените писма до министър – председателя Бойко Борисов и вицепремиера по вътрешния ред и сигурността Красимир Каракачанов, няма.

Дати и часове на следващите протестни мероприятия:

02.03 - Ловеч, 9:00 ч., пред затвора

06.03 – Стара Загора, 17:00 ч., пред Съдебната палата

07.03 – Варна, 12:00 ч., пред затвора

09.03 – Пазарджик, 9:00 ч., пред затвора

Водещи

Най-четени