Надзирателите напомнят на Цачева за недостига на кадри 14.08 | 14:07

Синдикатът им иска да се запознае с концепцията за развитие на службата им

От iNews.bg

Синдикат на служителите в затворите в България изпрати писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева и заместник – министъра на правосъдието с ресор "Затвори" Николай Проданов. В писмото организацията апелира министерството да предостави на синдиката концепция и стратегия с визия за развитие на човешките ресурси в Министерство на правосъдието, респективно ГД "ИН" и ГДО с хоризонт 2019г.-2025г., по аналогия на МВР, както и принципите на които почива, целите, очакваните резултати, финансовата обосновка и др.

На следващо място с писмото се иска да бъде предоставена на организацията информация за броя на лицата заемащи длъжности в структурите на ГД"ИН" и и ГДО, които обективно, функционално и реално не изпълняват пряко дейности, свързани с изпълнение на наказанията лишаване от свобода, постова служба, конвоиране, охрана на магистрати, охрана на съдебните сгради, екстрадиции по ЗЕЕЗА, принудително довеждане, призоваване, издирване и задържане на лица с влезли в сила присъди и мярка за неотклонение "Задържане под стража" и др. по опазване на обществения ред и сигурност.

В съответствие със значимостта на безпокойството, изразено от главния прокурор на републиката и предложенията му към МП за периода 2015г. – 2017г. от ССЗБ настояват още за своевременно предоставяне, съгласно ЗНА и поетият от Министъра на правосъдието ангажимент със срок до месец юни 2018г. проект на Наредба със стандарти за охрана и сигурност, за определяне на числения състав на служителите, необходим за изпълнение на постовата и конвойна служба в ГД "ИН" и ГДО, в съответствие със стандартите на ЕС, касаещ адекватното обезпечаване на щатната численост в специализираните дирекции.

"Управителния съвет на ССЗБ оценява положително постигнатото до момента в сътрудничество с настоящия екип на политическото ръководство в Министерство на правосъдието, като вярваме, че ще бъде изпълнено добросъвестно разпореждането и указанията на министъра на правосъдието за фундаментално разглеждане на "щат по щат" и трансформиране на конкретни длъжности в съответствие с правния статут, предвиден и съответстващ на хипотезите (ЗДСл. и КТ) инкорпорирани от законодателя в ЗМВР.

Извършването на задълбочен и прецизен анализ на дейставащото щатно разписание на "щат по щат" и изготвянето на ново, съобразено със статута (правното положение на заетите лица), в съответствие със специалните закони, във връзка с предложенията на Главния прокурор на Република България, във връзка с целесъобразното изпълнение на Заповед №ЛС-13-55/19.04.2018г. на Министъра на правосъдието и реципирането на очакваните европейски стандарти в "наредба", следва да увеличи крайно недостатъчния охранителен състав в двете специализирани дирекции. Спазването на законодателството, Актуализираната стратегия за национална сигурност на Република България и изпълнението на поетите политически ангажименти, насочени към увеличаване на охранителния състав в специализираните структури, ще гарантира опазването на обществения ред и вътрешната сигурност в МЛС, а като последица ще повиши доверието на гражданското общество към държавното управление и институциите.", пише зам. - председателят на ССЗБ от името на УС на сдружението.

В обръщението си те заявяват, че към настоящия момент не е налице промяна на статуквото в посока увеличаване на надзорно-охранителния състав, в съответствие със стандарти за сигурност и мотивация на човешкия фактор в двете главни дирекции и в тази връзка очакват да им бъде предоставена своевременно обективна и пълна информация по отношение на поставените искания, като припомнят за декларираната от министър Цецка Цачева политика на "върховенство на закона" и "равенство пред закона" по време на работните срещи и преговори по време на протестната кампания под надслов "Европа и за нас" - 2018г.

Водещи

Най-четени