Надзирателите няма да протестират, стиснаха си ръцете с власта 31.10 | 15:39

Държавата обеща да намери пари за новите назначения, за които обеща по-рано

От iNews.bg

След последната информация и поетия ангажимент за изпълнение на нашите искания, а именно числеността на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция "Охрана” да бъдат увеличени с 200 души през 2020 г., за да могат да изпълняват задълженията си. Това каза Ивайло Григоров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България, предаде БГНЕС.

"Заплашихме с протестна готовност, тъй като бяхме забравени. На среща в Министерството на правосъдието на 29-ти ни беше казано, че няма отпуснати средства в новия бюджет за обезпечаването на нови 200 щатни бройки във връзка с поетия ангажимент към нас в три последователни години, от 2019 до 2021 г. числеността на двете дирекции да нарасне с общо 600 служителя”, обясни Григоров.

След заплахата за протест, днес, в Министерския съвет беше обещано да бъдат намерени около 7 млн. лв. за заплатите на новите служители.

От думите му стана ясно, че увеличението е необходимо, защото в момента охраната в затворническите общежития от открит тип е между 1 и 3-ма души при необходимост от минимум 4. Според него на това се дължат и тазгодишните 3-4 бягства от тях, което уронва престижа на институциите.

На въпрос на БГНЕС дали има желаещи да работят в двете дирекции, Григоров призна, че има огромно текучество в последните 10 години, но въпреки това се намират кадри.

"Годишното текучество е между 160 до 250 души на година в двете дирекции. Новите кадри ще работят на терен. Сега са около 2000 в ГДИН и около 1000 в ГДО. Професията е непопулярна. Заплатата е малко под средната за страната. Условията на труд не са от най-добрите. Стартовата заплата е около 670 лв. бруто, но без включените 120 лв. за храна и надбавки за нощен труд”, посочи той и добави, че след 90 дневното обучение, тя се повишава и стига до 880 лв. бруто.

Ясен Тодоров, зам. – председател на организацията и служител в ГДО каза, че и те имат същите проблеми като колегите си от ГДИН и при тях не достигат кадри. 

Водещи

Най-четени