Надянаха чувал на главата на Бююк и го дадоха на Ердоган! Погази ли България собствените си закони? 11.08 | 08:35

Ситуацията е притеснителна и вероятно е налице тежко погазване на редица български норми, коментира юристът и преподавател по право Христо Христев

От Галина Александрова

Предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк на Турция е в стил "завързваме го в чувала и го предаваме, защото го искат в проблемна ситуация”. Това коментира в предаването "Тази сутрин” по bTV Христо Христев, юрист и преподавател по право в СУ "Св. Климент Охридски”.

Бизнесменът Абдуллах Бююк тихомълком е бил предаден от МВР на турските власти на ГКПП-Капъкуле, стана ясно снощи от съобщение на вътрешното министерство.

Искане за екстрадиция на Абдуллах Бююк е било изпратено много преди преврата - на 15 февруари т.г. от страна на Анадолската главна републиканска прокуратура в Истанбул. Във връзка с това на турския гражданин е била наложена временна мярка "задържане под стража", която е била потвърдена от съда.

На 9 март Софийският градски съд е отказал екстрадиция на лицето, а 20 дни по-късно апелативният съд е потвърдил това решение.

Българските съдии са единодушни - Бююк е бил политически преследван в Турция.

Турският беглец няма да получи политическо убежище в България, заяви обаче още вчера външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу пред в. "Хюриет". Властите са отхвърлили искането на Бююк за убежище, постановили са екстрадицията му и връщането му в Турция е в процес на подготовка, заяви изненадващо той.

Повече от седмица българските власти твърдяха, че Бююк няма да бъде върнат на Турция, докато тя не отправи второ официално искане за екстрадиция, което да бъде разгледано по законовия ред от съда.

В същото време обаче МВР изпроводи до границата смятания за близък до проповедника Фетхуллах Гюлен бизнесмен чрез административна мярка по Закона за чужденците. Той е издирван като член на организацията на Фетхуллах Гюлен "ФЕТО".

"Нямаме пълна информация какво точно се е случило. Има кратко съобщение на МВР, което говори, че е предаден по административен ред, защото по реда на Закона за чужденците няма основание да пребивава в България”, коментира Христо Христев.

Според него има факти, които говорят, че ситуацията е притеснителна и вероятно е налице тежко погазване на редица български норми.

Екстрадиция на въпросния турски гражданин е искана и е отказана от българския съд, има влязъл в сила съдебен акт, който решава този въпрос. В него е изложено, че съществува риск по отношение на това лице в Турция да бъдат извършени действия, които са в разрез с основните права, които той има, посочи Христев.

Министърът на външните работи на Турция говори за връщането на Бююк, след като му е отказано политическо убежище в България. Това е изключително притеснително, тъй като при нас има странна липса на информация искано ли е убежище и минала ли е процедура, отбеляза юристът.

По думите му обективно погледнато, процедура няма как да мине толкова бързо.

Няма как да бъде гарантирано и правото на защита на това лице в рамките на тази процедура и произнасяне на съд, допълни той. Според него нямаме конкретни данни за връзка на Бююк с опита за преврат. Адвокат Марин Марковски, който заедно със сина си е работил по казуса, заяви, че докато те са го защитавали, той е останал в България свободен и спокоен, но след това не са били потърсени - вероятно е нямало и защо, защото, както беше отбелязано, ново искане за екстрадиция няма.

Той е симпатичен млад човек с хуманитарна насоченост, не виждам да може да бъде опасност за турската държава, каза още Марковски. Българският съд прие категорично, че няма никаква опасност той да извърши терористичен акт, допълни той.

Марковски изтъкна, че в съдебната зала е имало натиск с присъствието на турския консул, който е показвал, че има много голямо желание казусът да бъде решен в полза на искането за екстрадиция. Институциите в София обаче и днес отричаха, че това се случва.

Не е постъпвало ново искане за екстрадиция на Бююк, информира МВР.

На два пъти - СГС и САС отказаха екстрадицията на Бююк през пролетта. От прокуратурата дори излязоха с подробно изявление на 1 август. Те напомняха и че вече няма как да бъде искана екстрадиция на базата на същите факти.

"Екстрадицията на лицето Абдулах Бююк е била поискана от Република Турция преди опита за преврат. Тогава Прокуратурата на Република България е изпълнила задълженията си по закон – Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Искането за екстрадиция на Република Турция тогава е било заради разследване на лицето за предполагаеми връзки с терористични организации", заявиха пред БГНЕС от прокуратурата.

"Софийски градски съд не е допуснал екстрадицията, като е приел, че лицето се иска по политически причини. Решението на СГС е потвърдено от Апелативен съд-София", уточниха от прокуратурата.

От там обясняваха, че "след опита за преврат Република Турция е поискала от ПРБ и Министерство на правосъдието преразглеждане на случая.

"Позицията на ПРБ е, че това искане е процесуално недопустимо, тъй като има влязъл в сила съдебен акт – за тази позиция на ПРБ турската държава е уведомена. До момента не е постъпвала нова молба за екстрадиция на Абдулах Бююк. Ако такава постъпи и съдържа различни факти и основания от тези, по които се е произнесъл българският съд, ПРБ ще изпълни задълженията си ...", казваха тогава от държавното обвинение.  

Водещи

Най-четени