Назначените в администрацията да са магистри, избираемите - не 17.03 | 12:12

Парламентът и народът могат да избират и висшисти с по-ниска образователна степен

От iNews.bg

Народното събрание прие със 112 гласа "за” на първо четене измененията в Закона за администрацията, според които за областни управители, заместник-министри и шефове на агенции и комисии вече ще се изисква висше образование и степен "магистър”.

РБ внесе измененията още миналата година, промените касаят заемащите висши публични позиции, които се назначават, а не които се избират от НС.

По същество се променя чл. 19 от Закона за администрацията, където се добавя нова алинея 7, каза Маринска, според която областните управители, техните заместници, заместник-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции и техните заместници, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт, следва да притежават степен "магистър".

Тя подчерта, че извън обхвата ще останат единствено изборните държавни длъжности, които се избират или пряко от народа, или с решение на орган в системата на друга власт, напр. Народното събрание, защото изискванията за тях не могат да бъдат въведени или изменени чрез Закона за администрацията.

По отношение на назначаемите високи държавни постове, е нормално да има повишени очаквания за компетентност от страна на обществото и да не се допускат ситуации, в които за администрацията в една областна управа например да има изискване за "магистър”, а за заместник-областния управител или за самия областен управител такова изискване да няма, посочи Бойка Маринска. Тя уточни, че между първо и второ четене ще се реши дали изискванията да влязат в сила и за заварените сега случаи или само за нови назначения, правени след влизане в сила на закона.

Водещи

Най-четени