Назначили новия шеф на „Козлодуй” след консултация с Румен Овчаров 06.07 | 15:03

Срещу Димитър Ангелов тече разследване, уведомена е и прокуратурата, казва премиерът

От iNews.bg

Новият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй” Иван Андреев, който вчера бе избран за поста и се чака вписването му в Търговския регистър, е бил назначен след консултация с Румен Овчаров. Това призна премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. "Звъннах и на Румен Овчаров и той каза, че сегашният заместник-директор на АЕЦ е максимално подготвен за поста”, каза министър-председателят по повод въпрос на независимия депутат Георги Кадиев, който поиска обяснения във връзка с документите, които е предоставил на Борисов, според които досегашният шеф на Първа атомна Димитър Ангелов е имал офшорка и е сключвал неизгодни за централата сделки.

Премиерът обаче отрече това да е причината за отстраняването на Ангелов от поста и отново потвърди, че причината е в изтичането на мандата му. Въпреки това обаче Борисов обясни, че срещу досегашния шеф на АЕЦ вече тече разследване във връзка със сигнала на Кадиев. "Още същия ден, когато подадохте сигнала, службите започнаха да се занимават със случая. Всичко е докладвано на главния прокурор, предприети са всички стъпки, ако престъплението се докаже, да се търси съдебна отговорност”, заяви Борисов, цитиран от БТА.

Междувременно самият Димитър Ангелов, който все още изпълнява длъжността си в АЕЦ "Козлодуй”, в официална позиция до медиите напълно отрече обвиненията на Кадиев срещу него да имат почва. "Не разполагам нито в момента, нито съм разполагал в миналото с фирма, било то в България или в чужбина. Разпространените в медиите копия от документи по никакъв начин не доказват собственост или наличие на участие в собствеността под каквато и да е форма на мое име. Това може да бъде установено от всеки, който направи съответната проверка”, пише Ангелов.

Той отрече и обвиненията, че е сключвал сделки, които са ощетявали централата. "Най-отговорно заявявам като директор на АЕЦ "Козлодуй" (в периода от септември 2014 г. до юли 2016 г. и в периода 2009 – 2010 г.), че твърденията за корупционни практики в атомната централа не отговарят на истината. От досега извършваните в Дружеството регулярни проверки от компетентните институции няма нито една с констатации за корупционни практики”, подчертава още Ангелов.

Водещи

Най-четени