Най-бедните българи получават пролетен подарък от правителството 12.02 | 15:12

Най-уязвимите ще бъдат подкрепени финансово в края на отоплителния сезон

От Христина Рафаилова

Най-бедните българи може да получат пролетен подарък от правителството. Управляващите обмислят да отпуснат еднократна финансова помощ на най-уязвимата част на обществото. Това каза социалният министър Хасан Адемов.

Идеята е хората с най-ниски доходи да получат средствата в края на отоплителния сезон. В момента социалното и финансовото министерство изчисляват какви средства ще се нужни за отпускането на помощта. Също експерти от ведомството на Адемов работят за определянето на кръга от граждани, които ще могат да получат средства. 

Министърът информира, че за момента управляващите няма да правят промени в данъчното законодателство и политиката по семейното подоходно облагане е планирана за втората част от мандата на кабинета. 

"На този етап дискусията по този въпрос не се води. Очакваме през втората половина на мандата да я актуализираме тази дискусия", допълни той, цитиран от БТА.

Адемов обясни, че за да може всички майки без подоходен критерий да получават месечни помощи за деца, би трябвало да се отделят около 950 млн. лева, а сегашният ресурс, който се отделя за всички политики на социалното министерство, е 1,100 млрд. лева, каза още министърът. 

Същевременно стана ясно, че социалното ведомство предлага на МС да се създаде Национален съвет по демографска политика към правителството. Новата структура щяла да функционира на ниво зам.-министри.

Идеята е тази структура да подобри координацията между отделните ведомства в борбата със застаряването и стимулирането на раждаемостта. Предлага се също министерството да организира разработването на методика за оценка на въздействието върху демографското развитие на населението на всички нормативни актове, приемани от МС. 

Водещи

Най-четени