Най-бедните - първа грижа на министъра на труда 13.03 | 12:16

Социалните плащания ще пристигат навреме, обеща Костадинова

От Христина Рафаилова

Първата работа на Деяна Костадинова като социален министър щяла да бъде това да подкрепи най-уязвимите групи, предаде БТА.

Това каза тя по време на церемонията за встъпването й в длъжност,

Костадинова заяви, че ще преразгледа бюджета на ведомството, за да намери начин да се подпомогнат най-бедните.

Тя обеща, че социалните плащания ще стигат до хората в определените за това срокове.

Костадинова подчерта, че от 1 април ще бъдат увеличени пенсиите, както е предвидено в държавния бюджет.

Тотю Младенов и Деяна Костадинова са единодушни, че в работата в социалната сфера трябва да има приемственост и добрите практики трябва да продължат. И министър на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова очерта приоритетите си през краткия си мандат.

До седмица ще бъде направен преглед на резервите в бюджета, които ще бъдат използвани за подкрепа на най-уязвимите групи от обществото. Кои ще бъдат те, ще стане ясно след уточняване на финансовите възможности.

Вицепремиерът Министър Костадинова гарантира, че няма да бъде нарушен ритъмът в извършването на социалните плащания – пенсии, обезщетения и помощи, както и ускореното усвояване на средства по ОП РЧР. Служебното правителство ще изпълни поетия ангажимент за увеличение на пенсиите от 1 април 2013 г.

Политиката на субсидирана заетост ще продължи, тъй като тя е неизбежна в условия на криза. Едновременно с това обаче вниманието ще се фокусира и към групата безработни с по-висока квалификация, тъй като именно тези хора крият потенциал за икономически растеж.

Деяна Костадинова посочи като свой приоритет и възстановяването на тристранния диалог. В качеството си на вицепремиер тя ще оглави Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Водещи

Най-четени