Най-отпускарският месец у нас – най-слънчев и топъл 10.06 | 08:10

Синоптиците не дават много оптимистични прогнози за хубаво време през юни и юли

От Кремена Бедерева

Писна ли ви от дъжда? И искате вече да е топло, че да се запътите към морето?

Е, не бързайте. Синоптиците не дават много оптимистични прогнози за хубаво време през идните дни.

Според метеоролога Петър Янков, цитиран от Bnews.bg, юни ще остане изцяло дъждовен до последния си ден и няма да е подходящ за море. 

Най-много дъжд ще се излее между 10 и 20 юни, след което най-после ще започне един по-продължителен и сравнително по-сух период. Средните температури през юни ще се движат между 21-26 градуса. 

Облаците и лошото време няма да си отидат и през първата половина на юли, когато също ще вали. Чак в средата на месеца ще започне период с повече слънце, подходящ да се почива на море, който ще продължи и през август и септември.

Средните температури за юли ще бъдат малко по-високи – 22-26 градуса, тоест близки и все пак с 1-2 градуса по-ниски от климатичните норми.

Август се очаква да бъде с най-малко валежи и най-подходящ за море, обещава синоптикът.

Петър Янков предупреди още, че дългосрочните прогнози като тази за 3 месеца се сбъдват сравнително ниско – около 60-70%.

Затова метеорологът препоръчва хората да не планират отпуска си спрямо прогнозата и преди да тръгнат за море или планина, да се поинтересуват какво ще е времето, като се запасят с топли връхни дрехи и помислят как да се забавляват, ако вали.

"Очертава се лято като през 2005 г. – с повече превалявания. Но това са валежи с краткотраен характер, които на метеорологичен жаргон наричаме "петнисти валежи" и специално по морето те бързо отминават. Те се изсипват на определени площи – на едно място падат 100 литра, а на друго – 20 литра, но нямат никакъв стопански ефект и са разрушителни като буреносни облаци", обясни метеорологът.

Водещи

Най-четени