Най-после! Брюксел ни похвали за съдебната реформа 10.04 | 16:02

Но България има още над какво да работи, особено срещу корупцията и мафията, обяви еврокомисар Йоурова

От iNews.bg

Брюксел най-накрая похвали България за съдебната реформа. Тази сфера у нас от години е сред най-критикуваните от европейските институции и почти във всеки доклад се отбелязва колко много още трябва да направим. Сега обаче от Еврокомисията видяха и напредък в родното правосъдие. "България и Румъния са на прав път в областта на правосъдието и не са по-зле от останалите страни в Европейския съюз”, заяви ресорният еврокомисар Вера Йоурова на пресконференция днес, цитирана от бТВ. По думите й това може да се използва като добър пример при следващата оценка по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия.

"В последните доклади по механизма комисията много ясно заяви, че очаква осезаеми и устойчиви резултати, както и че двете държави се движат в правилната посока”, добави Йоурова, Тя уточни и че днешният доклад оценява състоянието на гражданското и търговското правосъдие.

Все пак обаче Брюксел има и критики към страната ни и препоръчва да насочим усилията за реформите в точно определена посока. "В България очакваме да видим повече реформи и по-добър отговор от страна на правосъдието срещу организираната престъпност и прането на пари, както и по-ефикасни действия срещу корупцията”, каза еврокомисарят по правосъдието. По думите й липсата на такива се дължат на недостатъчен капацитет или на недобра организация на съдилищата.

"Броят на съдиите в България е висок и не съответства на продължителността на делата”, коментира още Йоурова. Според данните, цитирани от нея, България харчи все повече средства за правосъдие и този дял е най-висок в целия Европейски съюз като процент от Брутния вътрешен продукт.

Водещи

Най-четени