Най-после избраха шеф на Софийския апелативен съд 05.07 | 15:49

След четири провалени избора ръководството поема Даниела Дончева

От iNews.bg

Заместник-председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева бе избрана за ръководител на съда.

След четири провалени избора Софийският апелативен съд вече има свой председател.

Дончева е избрана с гласовете на деветима от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Срещу единствения кандидат за поста гласуваха петима от съдебните кадровици.

Добрева поема ключовата съдебна институция повече от две години след като Веселин Пенгезов беше обвинен за злоупотреба със средства по Оперативната програма "Административен капацитет" и беше отстранен от поста, припомня БНР.

Дебатите около кандидатурата на Даниела Дончева продължиха близо три часа и акцент в тях беше има ли тя управленски и лидерски капацитет. Мнозинството от съдийската колегия прецени, че има.

На въпрос за продължилата повече от две години конкурсна процедура, тя отговаря, че напоследък кандидатстването за този пост може би носи повече негативи, отколкото положителни страни.

"Както виждате аз бях сега единствен кандидат, в предходната процедура също имаше един кандидат, това е според мен причината да се явяват толкова малко желаещи за този пост. Интересите, които се преплитат в Софийският апелативен съд са огромни, разглеждат се дела с голям обществен интерес и мисля,че не всеки би се наел да е във фокуса на общественото внимание", коментира още тя.

Водещи

Най-четени