Най-сетне намериха изгубените в Стара планина туристи 20.05 | 16:58

Трите момчета са открити живи и здрави до водохранилището на с. Тъжа

От Цанка Донкова

Най-сетне намериха живи и здрави трите загубили се момчета в Стара планина, съобщава "24 часа".

Момчетата са открити близо до водохранилището на с. Тъжа, на километър и половина по права линия от селото. Те са в добро състояние. Лекарски екип ги преглежда на място, за да прецени дали има нужда да им се влее глюкоза след изтощителните дни и нощи, прекарани в планината без храна. Това е посочил началникът на планинската спасителна служба Веселин Ганчев.

Над 50 планински спасители и още толкова доброволци се включиха в издирването на трите момчета в Стара планина. След като термостатът на хеликоптера на "Гранична полиция" тази сутрин засече три точки на движение. Спасителите обходиха района на Южен Джендем, Малка-голяма Бъзовица, хижа "Тъжа" и местността Триглас, допълва БНР.

Изгубилите се туристи -  Виктор, Веселин и Христо са тръгнали в събота (17 май) неподготвени за планински преход към хижа "Рай". По-късно те се изгубили. Момчетата бяха успели да се обадят вечерта на 18 май. Тогава те са посочили, че са добре и че са пренощували в пещера. Това беше последната връзка с тях, до момента на тяхното откриване.

Три хеликоптера бяха включени в спасителната операция на планинската служба по издирването. Две от машините са оборудвани с термокамери, а единият хеликоптер има и технологично оборудване за издирване, предоставено от "Гранична полиция".

Открита бе колата на момчетата. В нея бе намерена и екипировка. Не бе ясно обаче защо момчетата са потеглили, без да вземат по-дебели дрехи. В издирването на момчетата бяха включени и кучета.

При получаването на сигнала за изчезването на момчетата първото, което е направила спасителната служба е да потърси мобилната компания, която да улесни операцията с определяне на точното място, където се намират момчетата, обясни Методи Тодоров, заместник-директор на "Планинската спасителна служба".

Водещи

Най-четени