Найденов: Не вярвам да се стигне до единство на заседанието на КСНС 22.03 | 13:25

Нужна е единна национална позиция, отбеляза той

От Теодора Кокаланова

"Скептичен съм по отношение на възможностите за достигане на единно становище на заседанието на КСНС. Първо имаме трудно примирими позиции, противоречие и крайни схващания, каквато е позицията, изразена от президента", заяви министърът на отбраната Ангел Найденов. 

Според Найденов заседанието ще се проведе във време на един много сериозен политически скандал във фокуса, на който е именно президентът Плевнелиев. Депутатите смятат, че той е нарушил грубо текстове от закона за Избирателния кодекс.

"Това няма как да не се отрази на атмосферата, а в крайна сметка и на окончателното становище или на резултата от заседанието", каза Ангел Найденов.

Министърът изрази опасенията си, че този скандал и вътрешнополитическата обстановка ще остави на заден план необходимия резултат от КСНС и при всички случай ще остави своя отпечатък върху разискванията по време на заседанието.

"Има необходимост от свикване на Консултативния съвет за национална сигурност по темата, свързана с рисковете пред България, заради развитието на кризата в Украйна. Необходими са анализ и оценка на политическата, икономическата и военната среда за сигурност", допълни той. 

Според него свикването на заседание е наложително, с цел единна национална позиция. "Непрекъснато постъпват оценки и анализи от службите за сигурност, от парламентарните комисии и в Народното събрание. Има и приети решения във форматите на Европейския съюз и НАТО", каза още Ангел Найденов. 

"България до момента не е наложила вето върху санкциите срещу Русия, ние сме подкрепили политическите санкции", каза министър Найденов. Той подчерта, че при въпроса за търговско-икономическите санкции, трябва да се търсят някакви компенсации. "Затова трябва да направим оценка на въздействието и да представим нашата позиция", подчерта той.

Водещи

Най-четени