Найденов занимавал прокуратурата с несвойствени неща 17.01 | 10:39

Министърът сигнализирал за 98 сделки, каза главният поркурор

От Ивелина Георгиева

Сигналът на министър Мирослав Найденов до поркуратурата съдържа искане за проверка на 98 сделки от 2003 г. до сега. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Цацаров е прегледал доклада на междуведомствената комисия за скандала с дюните в Несебър, откъдето се е запознал и с тази бройка.

"Проверката на 98 заменки от горския фонд е огромна по обем и отговорна работа и не е толкова присъща за проверка от прокуратурата в този си мащаб", коментира главният поркурор. Той посочи, че тенденцията да се прехвърляна прокуратурата работа, която е трябвало да свършат други органи, датира отпреди той даоглави обвинението и сигурно ще продължи и занапред.

Част от 98-те сделки в сигнала на Найднов са били по действащото законодателство през 2003 г., каза още той.

Допълни, че не би се изненадал, ако и за тях получи отделен сигнал, тъй като земеделското министерство не ги е включило в този списък. Ако това се случи ще се увеличи обема на работа на проверката.

"Общата проверка на 98 или 150 сделки е непосилна дори по силата на голям екип от прокурори. Едва ли обществото очаква да бъдат проверени 150 сделки, то очаква конкретни резултати. Нека работим така, първо дюни, после по-голям по обем по мащаб", посочи главният прокурор.

Сотир Цацаров подчерта, че що се отнася до 29-те дка в кв. "Черно море" прокуратурата работи активно, независимо от предварителните констатации в доклада. Той уточни, че конкретният казус е в ръцете на Окръжната прокуратура в Бургас.

До два дни ще има повече конкретика по делото "Сапард", коментира още главният поркурор.

Той уточни, че е внесено искане за възобновяване на делото.

Водещи

Най-четени