Найденов призна - Цветанов подслушвал министри 25.04 | 08:55

Борисов също можело да бъде обект на подобно мероприятие

От Христина Рафаилова

Разследването срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов бил опит за дискредитирането му и най-вероятно е дело на ексвътрешния министър Цветан Цветанов. Това стана ясно от думите на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов пред bTV.

Бившият член на кабинета "Борисов" каза, че и останалите министри са били подслушвани и те са знаели, че това се случва. Найденов каза, че е убеден, че е подслушван незаконно от МВР.

Найденов разказа, че те си събирали на малки групички преди заседанията на Министерския съвет и си разказвали за това, че са следени. Той предполага, че и в МС имало СРС-та. Сред подслушваните бил ексикономическият министър Трайчо Трайков, като това продължило и след като напусна поста си. 

"Възможно е Борисов също да е бил обект на подобни мероприятия", каза ексминистърът.

Найденов каза, че е информирал за това и бившия премиер Бойко Борисов, но той му казвал, че това са "глупости". 

Той каза, че е президентът Росен Плевнелиев също е бил подслушван. Найденов разказа, че е имал разговори с държавния глава по време на съставянето на служебното правителството. Той се провеждал, докато телефоните стояли в друга стая и бил пуснат телевизор за фон, за да не бъдат чувани. 

Също така той каза за разговори, в които се казвало, че  "система отчитала къде е някой министър или вицепремиер".

Найденов обаче твърди, че лидерът  на ГЕРБ няма нищо общо с делото срещу него.

Той обясни, че делото за него е държано от 2009 година. Причината за това била да се извади в подходящия момент и той да бъде дискредитиран.  Според него опозицията е била само изпълнител на поръчката срещу него, но тя нямала властовия ресурс да задържи делото. Поради това той подозира, че авторът на разследването е именно бившият МВР шеф.

Той изрази и учудването си, че към досъдебното производство не се прикрепени материали, предоставени от него на Борисов ексшефа на ДАНС Цветлин Йовчеи и след това на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Той визира аудиозапис на бившия шеф на фонд "Земеделие" Калина Илиева. На него тя се опитвала да убеди свой подчинен да свидетелства срещу Найденов. 

Той добави, че Илиева е можела и да стане министър по този начин.

Бившият представител на кабинета "Борисов" призна, че се е срещал с Алексей Петров. Това се случило по съвсем официален начин с изпратено писмо за среща  от името на Съюза за стопанска инициатива, чийто представител е Петров. 

Според Найденов Цветанов трябва да напусне политиката. Той е сигурен, че има верни неща в сигнала за незаконното подслушване на Сергей Станишев. Найденов каза, че със сигурност са подслушвани политици и от другите партии. 

Водещи

Най-четени