Наказват четирима заради инцидента в Лясковец 07.04 | 12:35

Махат от поста директора на ОД на МВР във Велико Търново

От Мая Александрова

По случая в Лясковец ще има дисциплинарни наказания за бившия директор на областната дирекция на МВР във Велико Търново комисар Живко Коцев, приемника му - главен инспектор Христо Христов, който е настоящ директор на дирекцията, както и за двамата служители, които са заснели къщата на Петко Савов. Това обяви на пресконференция вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

"Ще има тежки дисциплинарни наказания за г-н Коцев и г-н Христов, който ще бъде свален от тази позиция, защото не е предприел необходимите мерки", каза Йовчев.

Двамата служители, които не са докладвали, че Савов ги е засякъл, също ще бъдат наказани.

"Служителите на отряда за борба с тероризма са се държали адекватно. Не предвиждаме никакви мерки спрямо отряда. Очакваме съвсем скоро да осигурим възможност за адекватно обучение, както и да направим преглед на оборудването, за да видим какво още е необходимо и да бъде доставено", каза Цветлин Йовчев, цитиран от агенция "Фокус".

Той подчерта все пак, че всички действия на МВР по случая в Лясковец са били законни. Това сочат и резултатите от проверката.

"Проверката е била извънредна, всеобхватна и изследва всички възможни аспекти. Съществувал е реален риск, лицето Петко Савов Петков да използва притежаваното от него оръжие срещу граждани и деца. При планиране и подготовка, са спазени всички изисквания на МВР. В проверката са изследвани три основни насоки - разрешителното за носене на оръжие и изтеклото разрешително, планирането и провеждането на операцията през 2014 година", посочи министърът.

"След изтичането на разрешителното за носене на оръжие, не са предприети всички мерки за изземването му. Пренебрегнати са множеството сигнали, които са касаели поведението му, за да се стигне до 2012 година, където, в резултат на решение на районния съд, е трябвало да се предприемат действия спрямо него. Има указания на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев да бъдат използвани всички оперативни средства и форми, за да се изземе това оръжие. Тези действия през 2012 също са законосъобразни. Действията на тогавашния секретар са също законни", е показала проверката.

Йовчев обясни, че на 20 февруари тази година е запознат и настоящият главен секретар на МВР с проблема. Той е издал разпореждания, които са адекватни. На 12 март 2014 г. се получава сигнал, според който, е напълно реално Петко Савов да използва тези оръжия, срещу децата от училището, непосредствено до дома му.

Проверката е констатирала неадекватни действия на служители на Областна дирекция на МВР Велико Търново, които са отишли предишния ден, за да заснемат дома на Петко, който ги забелязал. И именно този факт те не са го докладвали на началниците си, е показала проверката. Втората причина е, че планът не е сработил.

Трябвало е те да проникнат през три места. Не са успели да проникнат през входната врата, като Петков е предприел мерки за барикадирането на тази врата, стана ясно на пресконференцията, на която се представят резултатите от проверката.

Водещи