Накъсани бюлетини или без отразен вот: Проблеми с машините на места 27.10 | 11:15

Към момента в ЦИК няма постъпили сериозни жалби и сигнали, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

От iNews.bg

Към момента в ЦИК няма постъпили сериозни жалби и сигнали, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Имаме сигнали от районни избирателни комисии, че не са стартирали машини. Когато има обстоятелства, при които не може да се гласува с машини, секционната избирателна комисия трябва да попълни приложения 5 и 4, да ги изпрати на районната избирателна комисия, тя да вземе своето решение и да информира незабавно ЦИК на нарочен и-мейл адрес, създаден за тази цел, каза Матева, предава NOVA.

Тя посочи, че навсякъде изборният ден е започнал, а там, където има неявили се членове на комисии, ще бъдат назначени от резервите. Извън страната също има неявили се членове, но навсякъде има необходимият кворум, допълни Матева.

Стара Загора

Над 20 сигнала за дефектирали машини са получени в Районната избирателна комисия (РИК) в област Стара Загора. Това съобщи за БТА Теодора Крумова, председател на РИК в 27-ми Многомандатен избирателен район.

Към момента с наше решение има преустановено машинното гласуване само в една секция, посочи тя. И допълни, че по останалите сигнали техниците работят и се очакват техните протоколи.

Няма данни за нарушения за изборния ден към момента.

Хасково

Масов проблем с машинния вот в Хасково, предаде БНТ. В над 20 секции устройствата дефектират - пускат празни бюлетини, смачкани разписки или въобще не отпечатват такива. Проблемът е с хартията, обясниха от РИК-Хасково. В три секции вече е преустановено изцяло машинното гласуване и се минава само на хартия. Това са секция 79 в Хасково и 26 и 23 в Димитровград. Очаква се след преценка на техници и на други места да се преустанови машинния вот. На хората, при които машините са дали проблем, им е позволено да упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина, увериха от избирателната комисия.

България гласува за 51-то Народно събрание. Това са седмите национални избори за последните три години.

В изборите участват 28 политически формации – 19 партии и девет коалиции. В края на септември ЦИК определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Ще се гласува с хартия и машина, като съгласно ИК вотът е равнозначен.

Право на глас имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. По предварителни списъци това са общо 6 640 383 граждани.

Водещи

Най-четени