Намалява броят на бездомните кучета в жилищните квартали на столицата 04.10 | 13:43

От началото на годината около 1000 бездомни кучета са кастрирани в ромските квартали

От Елица Елефтерова

Намалява броят на бездомните кучета в жилищните квартали на столицата, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с омбудсмана Константин Пенчев откри клиника за лечение и кастрация на бездомни животни в Банкя, съобщава БТА.

Все още е висок броят на безстопанствените кучета в промишлените зони, в крайградските райони и в ромските квартали. Това показват междинните данни от преброяване, което е започнало на 18 септември. Затова и там се прави целенасочена програма за кастрация.  

От началото на годината около 1000 бездомни кучета са кастрирани в ромските квартали. Фандъкова съобщи, че е успешна програмата за кастрация на дворни кучета в районите около София, по която от началото на годината са обработени 337 кучета.  

Кметът на София посочи още, че през пролетта на следващата година ще е готов и вторият етап на приюта от отворен тип за бездомни кучета в Горни Богров, който ще бъде за над 1000 животни.

Предстои да бъде обявена процедурата за избор на строител на обекта. По време на откриването на клиниката Пенчев припомни, че е инкриминирано насилието над животни.

Той изтъкна също, че една община, колкото и да има воля, не може да се справи с проблема с бездомните кучета. Пенчев се обърна към министъра на земеделието Димитър Греков да се направи национален регистър на безстопанствените животни.

Клиниката в Банкя е изградена от Столичната община и фондация "Четири лапи". Тя е на два етажа с обща площ над 200 кв. м и в нея ще се кастрират минимум 1200 животни годишно. Инвестицията по оборудването и ремонта на сградата е на фондацията, а сградата е предоставена от Столичната община.


 

Водещи

Най-четени