Намаляването на цените на тока и Изборният кодекс – най-големият успех на БСП 17.12 | 15:01

ГЕРБ водят партизанска война срещу управляващото мнозинство, смята Станишев

От Ивелина Георгиева

Нашите народни представители бяха подложени на много изпитания, включително психологически, физически натиск и заплахи. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев, които отчете работата на парламентарната група на Коалиция за България за политическия сезон в 42-рото народно събрание.

Социалистът благодари на колегите си за усилията и психологическата устойчивост по време на работата им през последните шест месеца. По думите му ГЕРБ водят партизанска война срещу управляващото мнозинство и правителството.

Той отчете, че близо 50 законопроекта са били внесени в пленарната сесия, от които 33 са предложения на БСП и 17 – на партньорите им от ДПС. "Близо 20 от предложените законопроекти са приети, а водещото в нашето законодателство е социалното законодателство", каза Станишев.

Най-големият успех според Станишев в работата на управляващото мнозинство е намаляването на цените на тока и внесените промени за нов Изборен кодекс. Като много важен законопроект социалистът изтъкна приемането на бюджета за 2014 г.

Той определи бюджетът като бюджет на размразяването, на социалните плащания, бюджет на социалната отговорност към гражданите, на икономическия растеж, бюджет на преодоляване на регионалната пропаст, която се създаде между столицата и останала част от страната.

За следващата година предстоят много приоритети в работата на управляващото мнозинство.

Водещ в законодателната инициатива след Нова година ще бъде антимонополният пакет, с които да бъдат защитени интересите на потребителите. Не на последно място са и нивото на регулация на търговските вериги тяхната дейност, промените в Закона за енергетика, които ще се гледа на второ четене, промените в закона за офшорните фирми и др.

Според Станишев има много сериозна промяна в отношенията между парламент и правителство, след като за 4 години парламентът бе само машина за гласуване, а сега той контролира адекватно изпълнителната власт. Лидерът на БСП смята, че има и ново отношение към гражданското общество, защото гражданите активно участваха по обсъждането на проекта за нов Изборен кодекс и голяма част от техните идеи са заложени в него.

За шест месеца работа правителството изпълни и ангажиментите си относно социалната политика, като подпомогна 3 500 000 българи със социалния пакет на управляващите.

За догодина управляващите са си поставили три основни задачи – заетост, доходи и пенсионната реформа, заяви и председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова, която също присъстваше на отчета на партията.

Относно заетостта ще се търсят конкретни и директни мерки, като ще осигурят условията, по които младите ще се възползват от 100 млн. лева.

Индиректно трябва да продължим да създаваме такава бизнес среда, че икономиката да се развива, посочи Нинова.
По думите ѝ има добри сигнали, че икономиката тръгва нагоре, защото се отчита ръст на износа със 7% за третото тримесечие и ръст на промишленото производство.

Очакваме и увеличение на доходите от развиващата се икономика, допълни социалистката.

Относно пенсионната реформа Нинова заяви, че ще се търси експертен, политически, социално отговорен диалог и трайно съгласие между обществото, гражданските структури и правителството.

През следващата година съдебната реформа трябва да продължи с ясна визия, според Сергей Станишев. Той съобщи, че има подготвени законопроекти, които ще влязат за обсъждане след Нова година.

Лидерът на БСП коментира механизма за сътрудничество и контрол от страна на Брюксел, като припомни, че той съществува от седем години и за толкова кратко време е невъзможно да се постигнат добри резултати.

"Съдебната реформа е еволюционен процес. Не може за един месец да станат положителните промени", смята той.
От своя страна Корнелия Нинова развенча слуховете за въвеждане на гъвкаво пенсиониране и получаване на 85% от пенсионното възнаграждение в случай на пенсиониране с една година по-рано.

Тя бе категорична, че в социалната комисия не е ставало и дума за такова предложение. "Фактите са такива, не е обсъждано това предложение", коментира тя. Според нея изтичането на подобна информация от депутат от Коалиция за България се дължи на някаква грешка.

Водещи

Най-четени