Намаляват исканите разрешения за СРС-та 17.03 | 19:08

Това сочи анализ на Окръжния съд в Плевен

От Мая Александрова

Има тенденция към намаление броя на исканите разрешения за ползване на специални разузнавателни средства, сочи анализ на Окръжния съд в Плевен.

Председателят му, съдия Александър Григоров заяви, че миналата година съдът е издал 167 разрешения за ползване на СРС, докато предходната година разрешенията са били над 200, а през 2011 г. - над 360.

В същото време се забелязва по-висока ефективност в използването на специалните разузнавателни средства. При около една пета от случаите, при които са дадени разрешения за СРС, след това те са ползвани в конкретни съдебни дела, отбеляза председателят на съда.

Той уточни, че през изминалата година няма регистриран отказ на съда да даде разрешение за ползване на СРС.

Окръжният съд в Плевен е сред натоварените съдилища в страната. Няма обобщена статистика за цялата 2013 г., но за първото й полугодие по действителна натовареност Плевенският съд е бил на седмо място в класацията сред всички съдилища у нас, посочи съдия Григоров.

По думите му съдът е постигнал и своеобразен рекорд през 2013 г. в работата си - постановени са само три оправдателни присъди. А най-тежката присъда, влязла в сила, е за убийство на жена от Никопол - 25 години лишаване от свобода, предаде БТА.

Водещи

Най-четени