Намаляват с 40% таксите на пенсионните фондове 14.05 | 16:01

Всеки месец дружествата ще докладват каква е доходността на парите ни за старини

От Кристиан Костурков

С 40% да бъде намалена таксата за управление, която пенсионните фондове събират от вноските на хората, предлага временната комисия за анализ на дейността на дружествата, които управляват парите ни за втора пенсия. Това стана ясно от думите на председателя на комисията и депутат от БСП Корнелия Нинова, предаде БНР.

В момента пенсионноосигурителните дружества взимат 5% от сумата, която всеки месец постъпва по партидите на осигурените в универсалните и професионалните фондове. Според депутатите от комисията тази такса трябва да бъде намалена поетапно на 3% от сумата до 2018 г., обясни Нинова. Според нея по този начин ще бъдат увеличени парите на хората, тъй като средствата, които няма да се събират като такса, ще отиват в партидите им, а паралелно с това ще се инвестират и увеличават. Засега идеята е от догодина тази такса да падне на 4%, през 2017 г. - на 3.5%, а от 2018 г. вече да бъде 3 на сто от сумата. Така в крайна сметка след три години таксата за управление ще бъде намалена с 40% спрямо сегашното й ниво.

Също така ще бъде премахната и таксата за прехвърляне на парите на осигурения от един фонд в друг. Към момента пенсионноосигурителните дружества събират по 20 лв., ако в даден момент някой от клиентите им реши да прехвърли парите си за втора пенсия в друга компания. Това обаче не е задължително и съответно не всеки се е възползвал от това си право и е плащал тази такса. Според предложенията на временната комисия за пенсионните фондове тези 20 лв. трябва изцяло да отпаднат.

Пенсионните фондове ще се отчитат пред осигурените в тях лица всеки месец за това, какви са резултатите от инвестициите на парите им и съответно каква е доходността. Това е друга от съществените промени в законодателството, която се предвижда да бъде направена в доклада за работата на временната комисия за пенсионните фондове. Днес документът беше приет днес от парламента. В него е записано, че до 20-то число на всеки месец дружествата ще трябва да предоставят на клиентите си данните за постигнатите резултати през последния месец. От въвеждането на т.нар. втори стълб в пенсионното осигуряване у нас през 2001 г. това ставаше веднъж на 12 месеца. Така около началото на пролетта пенсионните фондове изпращаха писма до всяко осигурено лице с данни за внесените в партидата им суми и постигнатата доходност от инвестициите. Все още обаче не е ясно как точно ще бъде променен законът и съответно по какъв начин осигурените ще получават информация за парите си ежемесечно.

Паралелно с това през следващите 2 месеца самите пенсионни фондове и Комисията за финансов надзор (КФН) ще изработят нова методика за изчисляване на доходността. По време на работата на временната комисия се стигна до сериозен спор с колко точно се увеличават парите ни за втора пенсия вследствие на инвестициите и дали изобщо те растат. От една страна самите пенсионноосигурителни дружества отчитаха положителна доходност, но от друга КФН я обявяваха за отрицателна. В крайна сметка стана ясно, че разликата идва от методиката на изчисление и по-конкретно, че в единия случай се отчита и инфлацията. Затова в близко бъдеще методиката ще бъде унифицирана и спорове по въпросите с доходността няма да има, стана ясно от думите на Корнелия Нинова.

Водещи