Намаляват таксите на пенсионните фондове 28.04 | 20:16

Нова методика за изчисляване на доходността няма да обърква хората дали се увеличават парите им

От Кристиан Костурков

Таксите, които събират частните пенсионни фондове от осигурените в тях лица ще бъдат намалени. Това е един от основните резултати от работата на временната парламентарна комисия за проучване на финансовото състояние на тези фондове. Днес членовете й нанесоха последни редакции по доклада от работата през последните месеци и утре той ще бъде внесен за приемане и от парламента, обясни председателят на временната комисия и депутат от БСП Корнелия Нинова. "Едно от слабите места, които породиха напрежението около темата за частните пенсионни фондове, са високите такси. Ние в комисията взехме решение да внесем предложение за намаляването им”, обясни Нинова. Тя допълни, че всичките 8 членове на ръководената от нея комисия, които са представители на 8 различни партии, имат свое мнение по въпроса с колко трябва да бъдат намалени таксите. "Затова предложението за промяна в законодателството по отношение на тях няма да бъде дадено от комисията като единен орган, а решихме да го оставим като политическо решение на различните парламентарни групи”, каза още Нинова. И допълни, че на същия принцип ще бъдат направени предложенията и как да става прехвърлянето на осигурителните вноски към Сребърния фонд.

В близко бъдеще ще станат ясни и собствениците на различните частни пенсионни фондове у нас, каза още Корнелия Нинова. За целта ще бъде публикуван списък с акционерите им. "До създаването на временната комисия се знаеха собствениците на тези фондове до 2002 г. Но към 2015 г. не бяха отразени никакви промени. Сега ние изискахме тази информация и ще я направим публично достояние. Така всеки ще може да види кои са собствениците на различните фондове и как се е движила собствеността им през годините”, допълни председателят на комисията.

С предстоящите промени в законодателството на пенсионните фондове ще бъде забранено да инвестират в свързани лица. "Досега те са били ограничени да не инвестират в 5-6 юридически лица, а сега ще разширим това понятие и те ще станат много повече. И така ще се ограничи евентуална злоупотреба със свързани лица”, обясни Нинова. И допълни, че при предстоящото внасяне на предложенията за промяна в законите, ще бъдат използвани идеите както на Комисията за финансов надзор, така и на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Предвидено е в нормативната уредба да влезе и ново определение за свързани лица, което се ползва в Европа. "Поискахме и получихме тази дефиниция, с която се работи в повечето страни в ЕС по отношение на пенсионната система”, каза Нинова.

 До няколко месеца ще има изцяло нова методика, по която ще се изчислява доходността на частните пенсионни фондове. Така няма да се стига до разминавания в мнението и спорове между КФН и пенсионните фондове, каквито видяхме наскоро, заяви още Нинова. Тя припомни, че двете страни са използвали различни методики за изчисляване на доходността и така се е стигнало до два различни резултата – според КФН доходността е била отрицателна, а поред фондовете – положителна, припомни Нинова. Тя обясни, че разликата е идвала и от това, че при едната методика се е отчитала инфлацията, а при другата – не. "Възложихме на КФН и частните фондове да създадат общ екип, който да предложи в двумесечен срок нова обща методика, при която да няма такива разминавания, да е най-обективната и най-близката до фактите. Те вече се събраха, работят по въпроса и чакаме предложението. След създаването на единна методика, данните, които ще се публикуват. ще покажат на хората реално колко е доходността, с колко се увеличават парите им за определен период от време”, обясни Нинова.

В рамките на един месец всички предложения на временната комисия за промяна в законодателството ще бъдат синтезирани и внесени като пакет. Около това мнение са се обединили депутатите. "Решихме да го направим така, за да не се работи на парче, а предложенията ни за изменение на Кодекса за социално осигуряване да бъдат внесени за разглеждане като пакет", обясни Нинова.

Водещи

Най-четени