Намаляват фалшивите пари с източник България 07.12 | 10:00

Ще си сътрудничим със САЩ в тази сфера и в борбата с кибер престъпленията

От Нели Минчева

Количеството фалшиви пари в САЩ, произхождащи от България, е намаляло няколко десетки пъти за последните по-малко от десет години. Това отчете вътрешният министър Цветан Цветанов заедно с американските си колеги в първия ден от официалното си посещение в САЩ.

През първия ден от посещението си Цветан Цветанов проведе работни срещи с директора на американските тайни служби Марк Съливан, заместник-секретаря по вътрешната сигурност Джейн Лют, както и с конгресмен Джо Уилсън, съпредседател от Републиканската партия на Групата за приятелство с България в Американския конгрес.

Според експертни данни на американските тайни служби за по-малко от десет години България е намалила с няколко десетки пъти обемите на фалшиви пари, произвеждани в нашата страна – от 4,664 милиона през 2002 г. на 48 000 долара през 2010 г., предаде агенция "Фокус".

Нарастващата заплаха от престъпления, извършвани в интернет пространството, включително и фалшивите кредитни карти, бяха сред основните теми по време на срещата във Вашингтон с директора на американските тайни служби Марк Съливан.

Беше договорено, че основна цел ще бъде запазване на сътрудничеството в областта на обучението на български служители, работещи по противодействието на кибер престъпленията и фалшивите пари.

До края на годината предстои провеждането на подобно обучение, както и още няколко през 2011 г.

Водещи

Най-четени