Намаляват щетите, нанесени от мечки в Смолянско 28.07 | 18:32

До днешна дата са регистрирани 18 щети от мечки в района на екоинспекцията

От Петя Михайлова

Специалистите от Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/-Смолян отчитат намаление на броя на щетите, нанесени от мечки през тази година.

До днешна дата са регистрирани 18 щети от мечки в района на екоинспекцията, при 32 до същата дата през миналата година, каза на пресконференция в рамките на семинар за журналисти Георги Георгиев, старши експерт в РИОСВ-Смолян, цитиран от БТА.

От тазгодишните щети 11 са на животни - овце, а 7 - на пчелини. Няма промяна в районите на нападенията - основно в Смолян, Чепеларе, Лъки, Павелско, Триград, Виево, Глогино, Стойките и Белица.

За цялата минала година щетите от мечки в района на РИОСВ - Смолян са 80, а за 2009 г. са над 120.

Специалистите отдават тенденцията за намаление на броя на щетите, както на взетите превантивни мерки, включително електропастири, така и на добрата хранителна база.

Съществува механизъм за компенсиране на хората, засегнати от набези на мечки. Той предвижда подаване на жалба от стопаните в регионалната дирекция по горите. Комисия от специалисти установява на място дали нанесената щета е от мечка и след съставянето на констативен протокол и изпълнението на условията за взети мерки и регистрация на животните, компенсациите са 100 процента.

Основно като щети се заявяват кошери и домашни животни, а през миналата година има и две овощни дървета.

От получените от началото на годината сигнали за нападения от мечка, 3-4 са били неоснователни, коментираха специалистите.

Водещи

Най-четени