Намират работа на младите хора у нас 20.08 | 16:50

Ще се води отчетност на младите без препитание

От Христина Рафаилова

Правителството на Пламен Орешарски възнамерява да лови млади безработни, за да им осигури прехрана. 

Социалният министър Хасан Адемов съобщи, че просветното и социалното министерство разработват общ механизъм, с който службите по заетостта ще водят отчетност на всички току-що завършили или отпаднали от училище. 

Целта на мярката е в най-кратки срокове на младите хора да бъде намерена работа или те да бъдат включени в програми за повишаване на квалификацията им.   

Трудовите посредници щели да ловят безработните във въздуха като снежинки, за да "не остават в изолация и без перспектива", каза Адемов, цитиран от "Стандарт". 

Министърът информира, че ЕК ще отпусне 100 млн. лв. на страната ни за борба с младежката безработица. Средствата нямало да могат да се усвоят ефективно, ако чиновническият апарат на службите по заетост не работи на пълни обороти. 

Адемов припомни, че страната ни е на първо място по брой на младежите, които са извън пазара на труда. Близо 37% от българите пък са безработни и са заплашени от социално изключване. Поради това ЕС настоява финансирането да отива не за преки субсидии за работни места, а за повишаване на квалификацията на хората. 

"Трябва да се спре изливането на пари в неефективни програми и да се търси максимална полза от вложените средства в подкрепа на заетостта", каза министърът.

Водещи