Нанков: Без тол системата всеки ден губим по 1.5 млн. лв. 15.07 | 16:07

Наесен започва рехабилитация на „Тракия“ и някои алтернативни трасета

От iNews.bg

Максимално бързото въвеждане на тол-системата е сред основните приоритети на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Генерираният ресурс от тол такси ще е достатъчен, за да бъде пътният сектор устойчив, да се самофинансира и самоиздържа. Това каза днес в студиото на Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Държавата губи минимум 1.5 млн. лв. на ден от невъвеждането на тол-системата, която се бави заради непрекъснати жалби на търга. Приходите от тол таксите ще се ползват единствено и само за поддръжка, ремонти и строежи на пътища, категоричен бе Нанков. Министърът отбеляза, че наесен ще започнат ремонтите по магистрала "Тракия", които ще продължат не повече от месец и половина. Поет е ангажимент да бъдат рехабилитирани и редица от алтернативните на магистралите маршрути през следващата година. "Част от тях са в много лошо състояние и не са ремонтирани от 35 години", допълни по темата Нанков, като коментира, че е нормална практика в страните от Западна Европа да се прави рехабилитация и поддръжка на пътищата на всеки 6-7 години.

"Ако искаха да вземат паметника, имаха 5-6 години да го направят", изтъкна министърът във връзка с желанието на БСП да получи безвъзмездно право на собственост върху комплекс връх Бузлуджа. След промените в закона в началото на тази година, те вече нямат право да получат безвъзмездно право на собственост, а той не може и да бъде експлоатиран като стопански субект. "10 години безвъзмездно право на ползване - такова беше искането на колегите от БСП и ние, като вносители на предложението, бяхме съгласни, както и премиерът, тъй като това беше неговият ангажимент. Финансовият министър също гласува за", подчерта министър Нанков и добави, че социалистическата партия не е представила дори конкретен план за възстановяването и целта на ползване на паметника. "БСП могат и понастоящем, когато собствеността е държавна, да направят, ако желаят, дарителска кампания и да подпомогнат държавата в поддръжката на паметника", посочи министърът. В момента паметникът се управлява от областната управа на Стара Загора.

Водещи

Най-четени