Направленията за PCR тестове от личните лекари - факт до няколко дни 03.11 | 11:43

Той допълни, че е провел разговор с председателя на надзора на Здравната каса Жени Начева

От iNews.bg

Личните лекари ще могат да издават направление за PCR тест след няколко дни. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той допълни, че е провел разговор с председателя на надзора на Здравната каса Жени Начева. Тя го е уверила, че до края на седмицата ще се извършват технически тестове, необходими за издаването на електронни направления за PCR. След това щяло да започне и самото им издаване.

"До края на тази седмица приключват тестовете на системата и от другата седмица г-жа Начева ме увери, че това ще се случи за всички пациенти на общопрактикуващите лекари”, допълни министърът. 

Относно антигенните тестове проф. Ангелов уточни, че те не могат да се използват за база, на която да се предприемат епидемиологични мерки. От резултатите от тях е зависи дали изследваният ще бъде карантиниран или изолиран.

Ще бъдат изградени мобилни пунктове пред всяка държавна болница за хора, които имат съмнения за коронавирусна инфекция. Целта е да се правят консултации на пациенти, които не могат да стигнат до лекар и да им бъде направен антигенен бърз тест, съобщи още Ангелов. 

Водещи

Най-четени