Напрежение в съдебната система 08.01 | 14:47

Съдии още искат оставка на шефа на СГС, във ВСС се притесняват за работните си места

От iNews.bg

Съдиите от СГС все още настояват за оставка на ръководството на съда, потвърди съдия Весислава Иванова, след като бе изслушана на заседание на ВСС.

"Няма значение дали ще се констатират нарушения или ще се образува дисциплинарно производство. Въпрос на елементарна чувствителност е. Във всяка държава след всичко, което се изнесе и след тези коментари, няма ръководител, който да иска да остане", коментира Иванова.

Тя коментира, че съдиите се срамуват да кажат, че работят в СГС, защото институцията се е превърнала в неприятен символ на корупция.

"Вече има здравословен, обществен и съвършено легитимен натиск", обобщи Иванова.

Поводът за днешното изслушване на съдии бе разпределението на делата "Белведере" и КТБ и начинът, по който ръководството на съда е реагирало, предаде БТА.

Според съдия Иванова тревожните въпроси не са се решили, а напротив – задълбочили са се.

"Има системни управленски проблеми в СГС. Преди двете писма сме правили опити да разрешим тези проблеми вътре в съда. Авторитетът на институцията като цяло страда непоправимо", каза още Весислава Иванова.

По думите ѝ разпределението на делата, равномерната натовареност, качество на работната среда и атмосфера, гарантиране на независимостта, командироването на съдиите и гарантирането на безпристрастен съд, са част от проблемите, които съществуват, посочи Иванова.

Според съдия Атанас Атанасов атмосферата в съда не е добра не отскоро, а след избора на Владимира Янева за председател на съда. Той разказа за случаи, при които при председателя на съда Владимира Янева влизат лица, които не са от съда без проблем, а самите съдии нямат такъв достъп.

Съдия Джулияна Петкова от гражданското отделение на съда посочи, че основният проблем е неравномерното разпределение на делата. "Разликата обичайно стига до 20 дела. Това е около месец повече работа. Стигало се до фрапантни случаи – 60-80 дела. Рекордът е 140 дела разлика. Сърдим се само на ръководството си", посочи Петкова. Вечното извинение било компютърът. Не бил направен опит да се постигне изравняване между съдиите.

Още съдии от СГС алармират, че да работиш в търговското отделение е "леко споделен срам". Всички скандални дела са концентрирани в 10% от съдиите в отделението.

"Какъвто и акт да се постанови остава усещането, че всеки съдия е решил делото в интерес на едната или другата страна", обясниха те.

Галина Карагьозова от ВСС предложи да бъде образувано дисциплинарно производство срещу председателя на СГС и заместниците й Петя Крънчева и Богдана Желявска. В крайна сметка членовете на ВСС решиха, че ще има само проверка в съда.

Днес ВСС изслуша и правосъдният министър Христо Иванов заради интервю, в което той казва, че изборът на председател на ВКС е бил предрешен. "Създава се усещане, че се върши нещо нередно. И такова впечатление остава у обществото" посочи Ясен Тодоров, член на ВСС.

Според повечето магистрати има сценарий срещу тях и виждат опити предсрочно да бъде прекратен мандатът им. Михаил Кожарев смята, че е необходима обща позиция - на съвета и министъра - и така да се работи за реформирането на системата. Зададе въпрос какво би се случило, ако сега отново няма избор и се усъмни, че това може и да е сценарий допълнително да се бламира ВСС. Дори и възможност за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС. Съмненията на Кожарев стигнаха дотам да предположи, че може би се търси търси удобен състав на ВСС, който да избере председател на ВАС измежду лидерите на Реформаторския блок.

Христо Иванов му отговори, като припомни няколко свои изказвания, с които ясно изразява позиция, че предсрочно прекратяване на мандата ще е вредно.

Водещи

Най-четени