Напрежение с настаняването на украинските бежанци (ОБЗОР) 01.06 | 20:00

Започна изготвянето на списъци за поредното им преместване

От iNews

Ново напрежение и проблеми с настаняването на украинските бежанци у нас. След недоволството на част от тези, които пристигнаха в Елхово и Сарафово, ще има и ново преместване. Бежанците обаче ще останат в двете бази поне три дни.

Държавната агенция за бежанците започна да изготвя списъци за поредното прехвърляне на украински граждани към други правителствени бази в страната.

Напрежение има в центъра в Елхово, където бежанците са настанени във фургони – без климатици и самостоятелни тоалетни. А украинците в Сарафово са в хотелска база и засега сериозно недоволство там няма.

Последваха и политически реакции. Утре, по настояване на опозицията, обяснение пред депутатите ще дава вицепремиерът Калина Константинова.

Настаняването на бежанците продължи до късно вчера. Над 50 души напуснаха лагера в Елхово по собствено желание. Те определиха лагера като невъзможен за живот с деца и като затвор. За да успокои украинците в центъра, пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя обясни, че в Елхово бежанците ще остават до 72 часа. После щели да бъдат пренасочени на други места в страната.

"Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората с по-специфични нужди”, заяви Тошева.

След като преспаха в лагера, впечатлението на украинците от фургоните и условията остана непроменено.

В сутрешните часове, отново под ръководството на председателя на Агенцията за бежанците започна попълването на списъците за преместването на хора.

"Стремежът ни е една част още днес да заминат, някой може би ще останат още една вечер и утре ще тръгнат”, заяви Тошева.

Списъците за преместването са разделени според възрастта и заболяванията им, както и дали имат възможност да ползват собствен транспорт. Първите автобуси, които да транспортират бежанците, пристигнаха към 12:30 часа.  С качването на първите бежанци в автобусите намаля и напрежението сред тях.

50 жени и деца, бяха транспортирани от Елхово до детската база на образователното министерство в село Ястребино. Капацитетът на базата е за 100 души. Още през март там бяха настанени 30 украински граждани. Сега те са 14, плюс новопристигналите 50. Стаите в детския лагер са с по 2, 3 и 4 легла, самостоятелен санитарен възел и баня. А този факт получи одобрението на пристигналите украинци.

По-малко недоволство, но отново с напуснали бежанци. Такава беше ситуацията с настанените в Сарафово украинци. Днес за първи път медиите бяха допуснати в буферния център за бежанци.

В хотелската част са настанени близо 160 украински бежанци. В момента обаче продължава изграждането на палатков лагер, в който условията ще бъдат различни от хотелските стаи. В палатки все още няма настанени бежанци. Стаите са с по 2 и 3 легла. Те са същите, които служителите на Министерството на отбраната ще ползват след 20 дни за лятна почивка.

Храната се осигурява от Социалния патронаж към община – Бургас. Затова и към момента настанените нямат претенции.

Палатковият лагер в Сарафово ще е с 20 американски палатки, за по 20-25 човека. Ще бъдат оборудвани с климатици, а днес районът беше обезпаразитен.

"Предвидено е палатките да бъдат завършени утре до края на работния ден.Военните правят всичко възможно до края на днешния ден да оборудват около 200 легла”, заяви Тодор Иванов, заместник областен управител на Бургас. Палатковият лагер ще бъде използван, едва след като хотелската част се запълни на 100%.

В същото време базата на Министерски съвет даде подслон на социално уязвими украински граждани- хора със хронични заболявания, инвалиди и многодетни семейства.

Източник: NOVA

 

 

Водещи