Напрежението между депутатите на последното събрание на 50-ото Народно събрание предизвика огромен отзвук 27.09 | 12:27

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев коментира снощната блокада на парламентарната трибуна

От iNews.bg

Напрежението между депутатите на последното събрание на 50-ото Народно събрание предизвика огромен отзвук. Политици коментираха ситуацията, както и множество български граждани реагираха на случилото се в социалните мрежи.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев коментира снощната блокада на парламентарната трибуна. "Възраждане" и ИТН нямаха аргументи да убедят залата, затова късаха кабели и бутаха квесторите. Изкъртиха пултовете за гласуване - пълна варващина и вандалщина", посочи той в ефира на NOVA.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че "не става въпрос за цирк", а "става въпрос за много сериозно законово нарушение". "Вчера се направи четири пъти проверка на кворума, като последните два пъти беше в нарушение на правилника, който казва, че за да има следваща проверка – тя трябва да бъде направена след 1 час. Народното събрание трябваше да прекрати работа към 17:30 часа, но вместо това го удължиха до 21 часа", заяви той в предаването "Здравей, България".

По думите на Костадинов не е имало ексцесии. "Ексцесиите бяха направени от тези, които нарушават правилника на Народното събрание", категоричен бе лидерът на "Възраждане".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи вчерашните ексцесии в парламента като "ежедневие". "Вандалско поведение и грешка на ръководството на парламента. Колеги си бяха довели агитките", допълни той.

Припомняме, че на вчерашното заседание депутатите от "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" застанаха пред трибуната на Народното събрание и препречиха пътя до нея. 

Преди това Павела Митова (ИТН) взе думата за процедура по начина на водене и посочи, че председателят на Народното събрание Рая Назарян е нарушила чл. 46 от парламентарния правилник във връзка с проверката на кворума. След това микрофонът ѝ беше изключен и Рая Назарян коментира, че няма ред в залата.

В 21:00 часа парламентът продължи заседанието след като поредна проверка показа наличие на кворум.

Заради блокираната трибуна Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) започна да чете от мястото си доклада на ресорната комисия във връзка с актуализираната пътна карта за климатична неутралност, докато депутати се опитаха да изтръгнат кабелите на озвучителната система. Народни представители обясниха, че не искат повече да се провежда това пленарно заседание. 

След свикания председателски съвет Росица Кирова, председателстваща заседанието, направи проверка на кворума. При нея се регистрираха деветима народни представители, след което Кирова обяви, че закрива заседанието и удари парламентарния звънец. През цялото време микрофонът на трибуната не работеше. 

Краят на заседанието беше посрещнат с аплодисменти от народните представители, които все още бяха блокирали парламентарната трибуна, и от миньорите, които следяха пленарното заседание.  

След края на заседанието осветлението в пленарната зала беше изгасено. Вътре останаха депутати, които светят с фенерчета от телефоните си и пеят националния химн на Република България. 

Водещи

Най-четени