Напускаме Афганистан в края на 2014 година 09.08 | 10:24

В началото на 2013 година българските военни напускат Кабул, след това и Кандахар

От Деляна Петкова

Мисията ни в афганисатн ще приключи в края на 2014 година, коментира зам.-министърът на отбраната Валентин Радев пред БТА. В началото на 2013 година ще се приберат военните от Кабул, а след това - до края на 2014 година напускаме и Кандахар.

Първата стъпка е прибирането на два военни медицински екипа, които са в състава на испанската военно-полева болница в Херат.

iNews припомня, че през май от НАТО официално обявиха края на мисията в Афганистан, а плановете са до края на 2014 година да бъдат изтеглени всички военни от страната.

В момента България участва в седем задгранични мисии, разкрива още Радев. Най-голямата е в Афганистан - 606 военнослужещи.

116 военни са на служба в операция "Алтея" в Босна и Херцеговина, 10 в щаба на KFOR в Косово и в Грузия, в EUMM - 12 наблюдатели в грузинските градове Тбилиси, Гори и Зугдиди. В Сомалия имаме един офицер в щаба на зоната за операции, двама са в Нортууд, Атланта и двама военни наблюдатели в Либерия, посочи той.

Свои представители Българската армия има по щабовете на НАТО и на ЕС в Брюксел, като последните са само офицери и са на по-високи позиции.

По думите на зам.-министъра правителството осигурява с приоритет всичко, което е необходимо за мисиите зад граница. "Никой от военното и цивилно ръководство на Българската армия няма забележки по отношение на изпълнението на задачите на 22-я ни контингент в Афганистан", обясни още той. 

Вчера (8 август) в Пловдив се прибра 22-рия български контингент, който участва в мисията ISAF в Афганистан. Военнослужещите бяха посрещнати от президента Росен Плевнелиев.

Преди месец пък изпратихме последния контингент, който ще охранява летище Кабул. За Афганистан заминаха 165 души, сред които и пет жени.

Водещи

Най-четени