Нарастват заразените с хепатит А в област Ловеч 26.10 | 17:15

В пет населени места в Ловешка област има повишен брой случаи на хепатит

От iNews.bg

В пет населени места в Ловешка област има повишен брой случаи на хепатит А, съобщи за БТА д-р Сийка Иванова от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

По думите й за разлика от миналата есен, когато заболелите бяха концентрирани основно в Луковит и бяха 216, сега са и в населени места в общините Ябланица, Угърчин, Тетевен и Ловеч.

От началото на август досега в тетевенското село Български извор са регистрирани 13 случая и над сто контактни. Висок ръст на заразата вече има и в луковитското село Петревене, с осем случая; село Орешене, община Ябланица, с 19 заболели; Угърчин - с 14 заразени; и Тетевен - с 10 случая. 

От началото на октомври в областта са регистрирани 23 заболели от хепатит А, като единични случаи има и в други населени места в региона. На кметовете и директорите на училища и детски градини с огнища на заразата са издадени предписания за хигиенни и противоепидемични мерки. 

"Да се поддържа добра лична хигиена, ефективен дезинфекционен режим в детските заведения. Всеки контактен на вирусен хепатит А подлежи на наблюдение и двукратни изследвания в рамките на 45 дни", посочи д-р Иванова. Лекарите препоръчват и ваксиниране срещу заразата. 

Водещи

Най-четени