Наркозависимите имат нужда от лечение, подкрепа и уважение 26.06 | 17:54

Ден на отворените врати в клиника „Канчелов”

От Елена Коцева

Ако един човек разполага с безкрайни финансови възможности никога няма да пожелае да спре наркотиците. Това може да стане, само ако си отвратен от живота, който водиш  – търсиш начин да си набавиш още и още хероин, няма значение по какъв начин: комбинации, лъжи, кражби.
Именно това е довело Роберто до решението да опита да спре и да промени живота си. "Един ден застанах пред майка си, разревах се и й казах, че искам да спра”, разказа младежът. Вече 7 години той редовно посещава клиника "Канчелов” и е включен в метадоновата програма и терапия за отказ от наркотична зависимост.
От приемащия венозно хероин, от отвратения от живота си наркоман, Роберто сега споделя, че се чувства добре, че мечтае, че иска да си намери работа, може да продължи и да учи. Надява се скоро да успее да спре да взима и метадон. Мисля, че вече съм преодолял основното, обяснява Роберто факта, че продължава да контактува и с други наркозависими. Да се върне обаче към хероина – не, не иска и няма такива намерения.
Дали ще стане така – животът ще покаже, а неговият избор и волята му ще определят. Пожелаваме му го. Роберто е успял да стигне до тук и да се откъсне от страшната зависимост и благодарение на подкрепата на майка си – семейството, близките, кръгът от познати, които населяват ежедневието на един наркоман,  са от изключително значение за изхода от лечението. В това ни убеждават специалистите от клиника "Канчелов”, които посрещат всеки в деня на отворените врати, организиран по повод Международния ден срещу употребата на наркотици и незаконния трафик. От 10 до 14 часа всеки родител, приятел, познат, както и всеки зависим имаше възможност да получи информация, да разгледа стаите за групова терапия, както и да говори със специалистите, които работят там.
В момента в клиниката през лечение преминават 200 пациента, обяснява ни медицинската сестра Величка Христова. Освен ежедневните дози метадон, който всеки един записал се получава, включването в групи за терапия и рехабилитация подкрепя лечението на зависимостта от наркотици, алкохол и хазарт. Това са зависимостите, с които работят специалистите от клиниката. Така всеки наркоман, идвайки ежедневно тук, освен дозата метадон, получава възможност и да поговори с психотерапевта, а на никой помощ не е отказана.
Груповите занимания се правят по график всяка седмица, в определено време, а по стените в стаите са разлепени плакати с основни правила – от поведението в групата до  начините на общуване по време на терапията, от правилото да не се закъснява или не се дъвче дъвка до принципа за толерантност и взаимноуважение. "Не допускаме конфронтация и агресия, това са хора, които имат нужда от подкрепа и изслушване”, обяснява ни създателят и ръководител на клиниката доктор Александър Кончалов. Той подчертава, че наркозависимите имат огромна нужда от уважително отношение, от това да усетят, че другите ги смятат за хора, макар и с проблем, но хора. Именно този дух се поддържа в групите за терапия, водени от специалистите  в клиниката.
А Величка Христова признава, че лично нейното отношение се е променило именно, когато е започнала работа в клиниката. Сега тя посреща с усмивка всеки един свой пациент, предоставя му нужната доза. За някой от наркозависимите се прави изключение, ако са достигнали до определено ниво, им се дават дозите за 6 дни напред – колкото е и разрешеното количество от министерството на здравеопазването. Някои от включените в програмата вече работят или са студенти и ежедневните посещения биха попречили на тези им задължения, които са изключително важни за ресоциализацията им. Те са нашата гордост и нашата радост, казва Христова и показва рисунки и цветни отпечатъци на ръце, разлепени по стените.
Също така в центъра се предлагат и курсове и терапии за родители и близки на наркозависими. Отношението на околните е от изключителна важност за успешността на самото лечение. Много често реакцията на близките и родителите е неадекватна, споделя Христова и усмивката й помръква, когато казва, че при близо 50% от пациентите й семейството не се интересува, "вдигнало е ръце” и те са останали сами в своята борба. "За съжаление няма училище за родители обаче”, казва Величка Христова.
Лечението по метадонова програма може да продължи различно време, случаите се определят индивидуално. При Роберто това са 7 години, има пациенти, които са се "откачили” по-рано, при други терапията продължава до края на живота. Това зависи и от времето на хероиновата зависимост. Повече от пациентите на клиника "Канчелов” са между 18 и 30 години, по-рядко може да се срещне някой наркозависим в по-зряла възраст.
И може би защото младите хора преобладават, днес, в деня на отворените врати, всеки гост трябваше да спре пред един голям бял лист пред сградата на клиниката и да напише своето пожелание към тях и тяхното бъдеще като на хора.

Водещи

Най-четени