Нарушенията при заплащането на труда в Силистренско 27.02 | 11:41

Увеличени са и нарушенията при отчитане и заплащане на извънредния труд

От Кремена Бедерева

От 29% през 2009 година на 50% от общите нарушения през 2010 са се увеличили нарушенията при заплащането на труда в Силистренско, съобщиха от инспекцията по труда.

След намесата на инспекцията са изплатени повече от 150 хиляди лева забавени заплати. Съставени са 59 актове за административни нарушения.

В системата на търговията на дребно и производството на хляб и тестени изделия са установени най-много нарушения, регламентиращи работното време, отбелязва БТА. 

Увеличени са и нарушенията при отчитане и заплащане на извънредния труд. При 11 проверки са установени и нарушения, свързани със законосъобразното възникване на трудовите правоотношения и след намесата на инспекцията са сключени повече от 30 трудови договори.   

Според анализа на инспекцията по труда в Силистра през миналата година е засилена тенденцията за задълбочаване на кризата в машиностроенето, шивашката промишленост, добива на инертни материали, дърводобива и дървопреработването, транспорта и строителството.

Закрити са 5 шивашки предприятия с около 170 работници. Съкратени са и 100 души в предприятието за добив на инертни материали "Поларис 8" в Силистра.

В няколко машиностроителни предприятия е въведено непълно работно време. През второто шестмесечие се наблюдава известно оживление, но според работодателите още не са достигнати нивата от 2008 и 2009 година.

Водещи

Най-четени