Насилието над животни вече е криминално престъпление 13.04 | 13:34

За жестокост към животни вече ще се влиза в затвора, предвидени са и глоби

От Нели Минчева

Който прояви особена жестокост към животно, като умишлено му причини тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до две година или пробация, както и с глоба от хиляда до шест хиляда лева.

Това решиха депутатите, приемайки предложения за изменения и допълнения в Наказателния кодекс.

"Който допуска проява на особена жестокост към животни от лице, което е под негов контрол, се наказва с лишаване от свобода до две година или пробация, както и с глоба от 1000 до 6000 лева", е записано още в приетите текстове.

За умъртвяване на животно по особено мъчителен начин законът предвижда лишаване от свобода до три години или пробация, както и глоба от 2 хиляди до 10 хиляди лева.

За организаторите и участниците в боеве с кучета са предвидени от една до пет години затвор.

Всеки, който организира или участва в провеждането на боеве с животни, ще се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от 5 хил. до 20 хил. лв.

"Насилието над животните е деяние с особена обществена чувствителност, като кампанията за инкриминирането на проявите на обществена жестокост намира широк отзвук в организирани протести, подписки и социални групи", се казва в мотивите на вносителите.

Проявите на жестокост към животните следва да се третират като обществено опасния деяния, а извършителите да бъдат подведени под наказателна отговорност. Случаите на жестоко третиране на животните са с доказано трайни и необратими последици върху психиката на човека и особено на децата.

Доказано е, че насилието над животни води до насилие над хора, а според световната статистика 90% от серийните убийци са започнали с насилие над животни.

Междувременно днес в кабинета на омбудсмана се проведе дискусия с представители на редица институции и неправителствени организации за проблемите с бездомните кучета.

Една от основните тези, около които се обединиха участниците е, че работата на общините остава незадоволителната, предава БТА. Според Българския ветеринарен съюз, за да се реши проблемът, трябва да се въведе по-строг контрол върху прилагането на законодателството, а не то да се изменя.

Това мнение споделиха и от Министерството на земеделието и храните и от сдружението "Германо-българска помощ за животните". Те изразиха позицията, че всички общини в страната имат капацитета да се справят с бездомните кучета, но не и желанието за това. Причината била, че ще спрат да се дават пари за програми, смята Мария Великова от "Германо-българска помощ за животните".

Водещи

Най-четени