Насилието неотменен спътник на родните деца 12.06 | 18:34

Малките у нас често посягат на друго човешко същество

От iNews.bg

Насилието е често срещан спътник за българските деца. Всеки трети подрастващ у нас е бил негова жертва. Това сочат данните на Европейската мрежа срещу детското агресивно поведение.

Изследването показва, че всяко второ дете е присъствало като наблюдател на сцена, включваща издевателство над човешко същество. 

Стресиращите данни поставят страната в най-предните позиции в негативната класация за насилието над най- младата част от населението. България се нарежда на трето място по броя на децата, станали жертва на насилие. Преди нас са Литва и Естония, а на четвърто място е южната ни съседка Гърция. 

Превръщането на малките от невинни души в насилници се дължи основно на социалната среда и на съвременните технологии. 

Друг голям проблем сред подрастващите остава мълчанието на жертвите. Голям процент от децата се страхуват да споделят преживяното със свои близки и познати. Това от своя страна носи сериозен риск за психическото състояние на децата, като премълчаването е сигурен път към депресивни състояния. 

Експертите препоръчват в училищата да има психолози, за да се намали процентът на малчуганите, жертви на насилие, и на тези, склонни да наранят своите съученици и връстници. 

Водещи

Най-четени