Наследникът на Ботев за скандала в МОН: Какво съжителство! У нас има родоотстъпници! 01.02 | 11:16

Отпадат стиховете, които учат децата ни на патриотизъм, предупреди Боян Ботйов

От iNews.bg

Наследникът на Христо Ботев предупреди, че литературните произведения, които отпадат от учебните програми, са именно тези, които възпитават децата ни в патриотизъм.

Децата вече няма да учат в час по български език и литература "Хубава си, моя горо", "Стани, стани, юнак балкански", "Сиротна песен" на Дебелянов, разкази като "Шибил" на Йовков, "На оня свят" от Елин Пелин.

Според Боян Ботйов те са сред основополагащите произведения, които формират патриотичното, родолюбивото възпитание на всяко дете.

"Недопустимо е да отпадат такива произведения и да бъдат заменяни с други, защото националното самочувствие и традициите от епохата на Възраждането се поддържат именно чрез изучаването на такива произведения. Тези неща се появяват периодично и след като на хората в институциите, които подготвят такива предложения, предполагам, че им е ясно колко чувствително е общественото мнение по тези въпроси, отново съм много учуден, че изобщо има такива идеи”, коментира той.

И изтъкна, че изумително, че има хора, които спорят дали е имало робство или съжителство.

"Повдигнатият обществен дебат показва, че у нас има родоотстъпници, но тяхната позиция е неприемлива", подчерта Ботйов, цитиран от "Фокус".

Най-четени