Насочват шофьорите към алтернативни пътища за празниците 30.04 | 17:06

Специална организация и спиране на тежките камиони за голямото прибиране в неделя

От Кристиан Костурков

Заради струпването на почивни дни и започналите ремонти по магистрали и междуградски пътища, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) призовава шофьорите да използват и алтернативни маршрути за планираните пътувания. Специално хората, които ще се движат с автомобили между София и Монтана, Враца, Лом и Видин, могат да не поемат по магистрала "Хемус", а да използват пътищата Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге – София или пък София – проход "Петрохан" - Берковица - Благово - Монтана – Лом.

Алтернатива както на "Хемус", така и на "Тракия" е т.нар. подбалкански път София – Пирдоп – Карлово – Бургас. Той може да бъде използват както от шофьорите, запътили се от столицата към някоя точка в Южна България, така и за пътуванията към Централна и Северна България. Последните две дестинации могат да бъдат достигнати чрез преминаването на проходите "Троянски", "Шипка" и "Републиката". Пред пътуващите между София и Пазарджик алтернатива на магистрала "Тракия" е път I-8, по-известен като стария път за Пловдив.

Заради очаквания засилен трафик по много от пътните артерии на страната в неделя, от АПИ ще направят специална организация на движението в някои точки. Паралелно за по-натоварените участъци ще бъде ограничено движението на тежкотоварни камиони между 14 и 20 ч. Забраната за преминаването им ще важи за отсечките Ребърково – Ботевград , лот 1 на АМ "Струма”, Ябланица-Белокопитово (връзката между двете части на АМ "Хемус"), Русе - Велико Търново, Пловдив – Харманли, Дуранкулак – Варна – Бургас, Симитли - Гоце Делчев, Пловдив – Смолян, Бургас - Царево и "Южната дъга" на Околовръстния път на София.

Водещи

Най-четени