Настаняват бежанци във военни имоти в Русенско 12.11 | 19:10

Според БЧК обаче, мястото е неизползваемо, необходим му е голям ремонт

От Гергана Златкова

Вероятност за настаняване на сирийски бежанци във военни имоти в Русенско. Представители на БЧК са огледали един от тях - във Ветово, пише bTV.

Според тях обаче помещенията не са подходящи за живеене. За сега официален коментар от местните власти няма.

Бившето военно поделение в района на Ветово е най-обсъжданият вариант за бежански център. Според БЧК обаче мястото не може да се използва, тъй като се нуждае от много голям ремонт, а и няма канализация.

В същото време България получи дарение от Румъния в помощ на сирийските бежанци у нас. Румънският Червен кръст достави 150 легла в базата на БЧК в русенското село Пиргово, откъдето ще бъде разпределено според нуждите в страната. При необходимост от румънската хуманитарна организация са готови да изпратят още помощ.

"Има постелъчен инвентар, одеяла, възглавници, а ние от своя страна също разполагаме с такива резерви, които, ако се прецени, да бъдат използвани, ще бъдат дадени”, обясни д-р Руденко Йорданов, председател на БЧК-Русе.

"В момента, в който получихме този апел за помощ, имайки предвид състоянието на чужденците у вас, веднага реагирахме. Това е предимството и на българския и на румънския Червен кръст, че действаме много бързо”, коментира Мариан Мачелару, Румънски Червен кръст-Гюргево.

Водещи

Най-четени