Настаняват пострадалите в Добрич в общински жилища 24.06 | 20:22

Кметството подготвя 24 апартамента

От iNews.bg

Кметството в Добрич подготвя 24 общински жилища, които ще бъдат предоставени на най-пострадалите от потопа. Това каза управителят на общинското дружество "Жилфонд инвест" ЕООД Илия Михайлов.

"Вече са готови 12 от апартаментите, а в най-скоро време трябва да се обзаведат още толкова, за да започне настаняването на хората, подали заявления за помощ", допълни той, цитиран от в. "24 часа".

"Около 6 - 7 паянтови къщи са срутени. Има още 7 - 8 сгради, които едва се държат. Те също трябва да бъдат съборени, след като мине комисията, която описва щетите от наводненията", каза зам.-кметът Пламен Ганчев.

На някои места в града водата все още е негодна за пиене. Това показва лабораторният анализ на пробите, взети последователно във всеки един от дните, в които важи в сила бедственото положение в града. От местното водно дружество са констатирали, че дъждовете са замътили по-плитките водоизточници и е нужно да се дезинфекцира всяко количество, което преминава през помпените станции.

Регионалната здравна инспекция непрекъснато проверява качеството на водата и следи за микробиологични отклонения. Все още се препоръчва за битово-питейни нужди да се консумира преварена или бутилирана вода, а от бойлер да се използва само, ако е с температура, не по-ниска от 75 градуса.

Започна дезинфекцията на всички почистени от наноси и измити с вода територии. След нея ще се осъществи пръскане срещу гризачи на всички 7170 шахти. По протежение на коритото на река Добричка теренът се подготвя за обработване против комари.

Курортът "Албена" вече функционира нормално. Обработена е плажната ивица срещу вредители, комплексът се почиства, измива и дезинфекцира. Всички басейни се източват и почистват.

Областната дирекция по безопасност на храните е направила проверка в потърпевшите обекти, като негодната храна е бракувана, казаха от пресцентъра на курорта.

 

Водещи

Най-четени