Насърчават доносници за картелни споразумения с по-леки наказания 05.02 | 17:21

КЗК ще има по-големи правомощия, решиха депутатите на първо четене

От iNews.bg

Участник в картел, който ефективно съдейства за разкриване на картелно споразумение, ще може да се освобождава от санкции или ще търпи занижени глоби. Това реши на първо четене Народното събрание с гласувани промени в Закона за защита на конкуренцията, съобщи БНР. Измененията предвиждат още съществено разширяване на правомощията на ресорната държавна комисия.  

Комисията за защита на конкуренцията ще има право за разследване и взимане на решение, включително осигуряване на достъп до всяка информация, която касае проверяваната фирма. Въвеждат се и внезапни проверки на купувачи на храни и селскостопанки продукти при съмнение за нелоялна търговска практика. Левицата изрази редица несъгласия с предложените от правителството промени. 

Според социалиста Тодор Байчев, автономният орган се натоварва с несвойствени задачи. Депутатът допусна бъдещ сценарий: 

"Тефтерчето на Филип Златанов ще бъде заменено от внезапната проверка на Юлия Ненкова. Вероятно по-късно във времето няма да намерим "да се удари", а "да се провери внезапно"".

От ГЕРБ отхвърлиха подобни сюжети. Депутатът Валентин Николов подчерта, че правомощията на Комисията за защита на конкуренцията се увеличават, за да се повиши регулацията на пазара:

"Трябва да помогнем на Комисията да събира съответните доказателства, за да може именно такива практики да бъдат изкоренявани от България".

Контролът по законосъобразността на актовете на КЗК се възлага на Административен съд-София-област. За да бъдат приети, промените трябва да бъдат подкрепени и на второ четене".

Водещи

Най-четени