Натровените деца от Правец са заразени с норовирус 24.03 | 09:36

Най-вероятно инфекцията е пренесена от болен човек, приготвил храната

От iNews.bg

Учениците, които бяха настанени в УМБАЛ "Св.Анна" и в Инфекциозна болница, са с инфекция, причинена от норовирус, познат и като вирус на "круизния кораб". Това показват резултатите от направените първи изследвания, съобщиха от болницата, цитирана от Нова телевизия.

Припомняме, че близо 40 тийнейджъри от Правец бяха приети вчера с хранително отравяне в лечебни заведения в София, след като са консумирали кренвирши и пилешки пържоли. Причините, довели до масовото заболяване, се разследват от Българската агенция за безопасност на храните близоБАБХ). Най-вероятно обаче децата са заразени от храна, приготвена от човек, който е носител на норовирус.

Този вирус не е опасен и след като се овладее обезводняването, минава за два-три дни. Той причинява гастроентерит и често се нарича и "стомашен грип" или "хранително натравяне". Симптомите включват: гадене, повръщане, диария, стомашни болки, главоболие, температура, студени тръпки, мускулни болки, посочват лекарите.

Обикновено симптомите продължават няколко дни, но често са сериозни. Като цяло хората разпространяват вируса, докато продължават да повръщат и да имат диария, особено от момента, в който те започват да се чувстват болни, в продължение на поне три дни, след като отшумят симптомите.

Вирусът може да се открие във фекалиите в продължение на поне 2-3 седмици. Хората може да се заразят от консумирането на заразени храни или напитки; докосването до повърхности или предмети и последвало слагане на ръцете в устата; директен контакт с лице, което е заразено и има симптоми, като грижейки се за някого, който е болен, или яденето на едни и същи храни; или използването на едни и същи прибори за хранене с някого, който е болен.

Лекарите препоръчва следните предпазни мерки срещу този вирус:

- Мийте си ръцете в продължение на 20 секунди, особено след като сте ходили до тоалетната, сменяли сте памперси, преди хранене или преди готвене на храна;

- Преди консумация внимателно измивайте плодовете и зеленчуците;

- Изчистете и добре дезинфекцирайте заразените повърхности веднага след заболяване като използвате препарат за почистване, съдържащ белина;

- След заболяване, веднага сменете дрехи и чаршафи, които може да са заразени с вируса (използвайте сапун и гореща вода);

- Измийте и почистете повръщано и/или фекалии в тоалетната чиния и се убедете, че районът около нея е чист;

- Лица, които са заразени с норовирус, не трябва да готвят, докато имат тези симптоми. Те трябва да продължават да избягват да готвят в продължение на поне три дни, след като са оздравели. Храна, която може да е заразена от болен човек, трябва да се изхвърли навън.

Важно е хората да не бъркат "стомашния грип" с истинския грип, който също е най-разпространен през зимните месеци.

 

 

Водещи

Най-четени